lördag, april 09, 2011

Miraklet

Igår begravdes så min mamma. Det var en enkel och ljus ceremoni. Som hon nog skulle ha tyckt om själv. Hon tyckte inte om ståhej och uppståndelse. Var ingenting för krafs och krusiduller. Enkelt och jordnära var mer hennes stil.

Jag hade valt ut tre vackra psalmer. Glädjande nog spelades de i en tonart som gjorde att jag kunde sjunga för full hals. Jag älskar att sjunga i kyrkan, men tyvärr brukar musiken alltid spelas i för hög tonart.
Jag blev tvungen att tacka kantorn efteråt för det, men han såg i det närmaste besvärad ut. Han kunde ju förstås inte veta hur mycket musik betyder för mig och hur viktigt det kändes att få förmedla mina känslor just genom dessa psalmer.

Som avslutning spelade han "Våren" av Grieg och det var då miraklet inträffade. Som alla pratade om efteråt. Även prästen var tagen av det.

Det lilla kapellet, som vi var i, är ganska mörkt. Enda ljusinsläppet är ett par takfönster. Det gråa och regniga vädret, gjorde också att det var rätt skumt i lokalen.

Plötsligt när vi lyssnade till den underbara musiken, så lystes rummet upp av ett enormt sken från takfönstren. Allas blickar vändes dit. Det var som om en strålkastare riktades mot fönstren utifrån. Det varade under hela musikstycket, sen återgick ljuset till att bli grått och disigt igen.
Jag vet inte vad som hände och vi var alla lika häpna.

Att begrava sin mamma är tungt. Obegripligt tungt. Men det här ljusskenet kändes ändå, mitt i sorgen och bedrövelsen, som något tryggt och trösterikt.

15 kommentarer:

Kim sa...

Vackert.
Kram.

Eleonor sa...

Gud så vackert! Din mor var närvarande. Kraam!

Znogge sa...

Nog var det något. Så är det bara.

Kram

Mia sa...

En sista hälsning kanske?

Vill så gärna tro att det är på det sättet.

Väldigt vackert var det säkert..
Kram på dig!

gladmymlan sa...

Jag minns att min älskade farbror, när han skulle begravas
(han var en skojfrisk Karl) att det från ingenstans kom en sån stormregning attack på oss, att vi alla faktiskt skrattade:)
för självklart hade han ju ordnat det så, är det en sorglig begravning så jädra ska det va regn o blåst o elände)
ett säkert tecken på att han var ytterst närvarande den dagen ;-)!

Din lilla mamma visade sig, helt klart! Underbart!
Nattakram!!

Pennelina sa...

Ja, folk får tro vad de vill men för mig är det uppenbart att det finns ett liv efter detta.

Någon sa en gång att det var så svårt att släppa taget då de känns så närvarande... varför släppa taget då, undrar jag?

Närhet har inte med avstånd att göra, varken i tid eller rum :-D

Underbar upplevelse att bära med dig genom livet!

Kramar från mig <3<3<3

Nonna sa...

Din lilla mamma ville visa dig att hon uppskattade arrangemanget och att hon finns nära.
Bara att ta emot och tacka!
Kram

Susjos sa...

Fint ♥
Kram på dej!

Helga sa...

Jag ryser när jag läser. Det låter så fantastiskt fint med det där "tecknet"... Kram till dig!

Charlotte sa...

Det var verkligen en sista hälsning som heter duga :-)

Kramar!

Lena sa...

Mina soliga tankar går till dig. Glädjs över att ditt farväl till din mor blev så vackert och minnesvärt. Det kommer värma och skänka dig glädje länge! Skickar min första humla till att surra för dig oxå...

Mimmione sa...

ett mirakel att vara tacksam över, underbart i allt det svåra,

Filifjonkan 1 sa...

Hej Imse jag får beklaga sorgen ...det gör ont länge det vet jag, men så vackert det blev under akten då man kan ju känna så att din mor verkligen var närvarande kanske var det hon som lyste upp för er...men visst är sådant rätt konstigt när det händer ändå men som du sa trösterikt och tryggt på något vis.Kram till dig

Cici sa...

Vid begravningsgudstjänsten av en barndomsvän till min man var det en svala som hade kommit in och flög fram och åter. Prästen blev till slut tvungen att säga åt församlingen så vi ägnade oss åt det vi skulle. Men vi var många som log och sa att det var ju typiskt för K-E att busa så där vid detta tillfälle.

Pia sa...

Åh så fantastiskt att få uppleva något sådant! Det skulle jag verkligen levt på länge och bevarat i mitt hjärta.. En hälsning från mamma!

Kram fina du!