lördag, juli 11, 2009

Skrämmande rubbning

Jag måste erkänna att jag aldrig förstått vad en laxodling är. Inte förrän jag såg ett TV-program häromkvällen. Efter det bestämde jag mig för att den smaklösa odlade laxen aldrig mer skulle få sätta sin fena innanför mina dörrar.

Odlad lax är det rika landet Norges tredje största exportvara. Det är ingen liten produktion, utan sanslösa mängder lax lämnar odlingarna varje dag.

Vad är det för fel med det, kan man ju undra? Jo, för att föda upp all denna lax, krävs ännu mer sanslösa mängder småfisk, vilket har lett till att flera arter av denna småfisk helt enkelt håller på att ta slut i haven.
Laxen matas med pellets, gjorda av dessa fisksorter. Skulle man tillsätta mer vegetabilier i födan, blir laxköttet inte så rikt på Omegafetter. Och laxen, som är en rovfisk, vill äta fisk.

Det här leder till att ett viktigt steg i näringskedjan i haven faktiskt försvinner. Sjöfåglar och fiskar som lever på dessa småfiskarter har ingen mat kvar.
En konsekvens blir också att algblomningen runt våra kuster tilltar.

Nu planeras odling av ytterligare fisksorter, som till exempel torsk och hälleflundra. Vilket leder till ytterligare rubbningar i ekobalansen, då dessa fiskar kräver ännu mer föda än laxen.

Politikerna sätter kvoter för fisket, men enligt forskarna är det alldeles för höga kvoter. Kvoterna följs inte heller särskilt noggrannt, då många länder fiskar över sin kvot.

Vad kan vi då göra för att inte bidra till utfiskningen? Inte köpa odlad fisk, förstås. Men det måste finnas andra sätt att påverka fiskeindustrin.
Det är något att grubbla på under regniga semesterdagar.

15 kommentarer:

Znogge sa...

Laxodlingen har blivit en renodlad industri! När jag var liten köpte man hel lax och kokte. Det var liksom festmat men nu är lax vanligare än fiskpinnar!

Bums.nu sa...

Jag har helt slutat äta fisk!

Katinka sa...

Ja, verkligen. Jag äter inte heller fisk, men det har mest varit för att jag inte tycker om det. Nu har man ju verkligen en anledning till det dock...

Marie S sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marie S sa...

Idioti... allt ska bara gå ut på att tjäna pengar, mycket pengar, till vilket pris som helst !
Den s.k. marknaden är livsfarlig, det visar ju finanskrisen tydligt.. upp som en sol o ner som en pannkaka.
På 100 år har vi raserat världen som de tidigare generationerna lyckats leva/överleva i tusentals år. Det var nog bättre för människan förr, när vi kunde byta varor och tjänster med varandra !!
Trevlig lördag på dig ...kram !

Åsa! sa...

Nu är det säsong för rökta flundror, jag hoppas det är okej! Det har blivit svårt att vara fiskkonsument. Förr handlade vi torskfile av lokala fiskare för noll och ingenting. Nu är torsken utrotningshotad.

Vicke sa...

ja, det är skandal att dom gör på det sättet med fiskar

Veiken sa...

Tänk vad vi ställer till med när vi ska lägga våra händer i allt. Jag pratade med en fiskare häromdagen och allt är inte svart eller vitt, Det finns, enligt honom mer fisk i haven än vad som framkommit. Vi måste lära oss att ta upp "räntan" ur haven och inte minska fiskbeståndet. Vild lax är dessutom mycket godare. Näringsmässigt vet jag inte, men fram för mer vild fisk! KRam

skrivanne sa...

Tur för då behöver jag inte gnugga mina geniknölar idag för här skiner solen och jag njuter av lördagsmys! Men en annan regnig dag ska jag tänka på det...
kram Anna

Pia sa...

Det ska göras profit av allt! *suck* Pengar, pengar.. Det är så sorgligt!
Ha det gott!! Kram!

Kristina Birkesten sa...

Imse!
Det är oerhört skrämmande så kortsiktigr dom tänker, men det är väl där dom stora pengarna går att "håva in" på fiskeriet.

Människans skapade behov eller nycker vad dom vill ha på matbordet genererar pengar, att det sen rubbar hela ekobalansen och till och med utrotar vissa arter tycks inte komma högt på listan.

När ska vi människor lära oss äta det naturen bjuder och vara förnöjsamma med det, utan att lägga oss i så mycket?

Nu regnar det mycket...det ger tid att klura på alla möjliga idiotier vi människor hittar på..

Ps. Hoppas det blev gott grillat igår :o)

Kram!

Gunnar sa...

Hej
Det stämmer säkert att det är så.Fast jag har svårt att hitta vild fisk i affärerna. Och fisk vill jag inte vara utan.
Får kanske ta fram metspöt o åka upp till nån skogstjärn o meta aborre.
i-)

anna sa...

usch, jag måste sluta äta fisk igen, detta är för jäkligt! helst vill man ju bara äta egenfångad fisk!

margaretag sa...

Därför köper jag "alltid" ortens lax, ett betydligt högre pris men det är det värt.

Odlad fisk är det många som satsar på, snabba pengar känns det som. Vi har en del fiskodlingar häruppe som jag "aldrig" skulle köpa fisk från. Samtidigt vet vi ju inte alltid hur det ligger till med sanningen bakom informationen på förpackningarna.

/Margareta G

wicka sa...

Dessutom odlas denna "norska" lax i Chile. Detta medför att lokalbefolkningen som i urminnes tider försörjt sig på fisket svälter för det finns inte längre någon fisk eftersom laxodlingarna tar upp allt för att mata den odlade laxen. Jag köper inte lax som är odlad i Chile längre men det blir allt svårare att hitta någon som inte är det.
kram