torsdag, september 09, 2010

Demensvården

Idag har jag suttit på skolbänken. Föreläsning om demens, stod på programmet. Ett nog så aktuellt ämne, som just nu debatteras flitigt. Föreläsningarna idag gav väl inget nytt direkt, utan det mesta av innehållet var bekant sen tidigare.

I det här landet har vi mycket kunskap om demenssjukdomar och hur man bäst vårdar människor med dessa diagnoser. Att vi sen inte alltid har möjlighet att applicera denna kunskap på verkligheten, är naturligtvis tragiskt.

De demenssjuka vårdas sedan ÄDEL-reformen 1992 i huvudsak av kommunerna. I samband med det upphörde dessa sjuka personer, liksom alla som vårdas inom äldreomsorgen, att kallas patienter, de har istället genom åren kallats för bland annat vårdtagare, brukare och nu senast kunder.

Jag gillar inte ordet kunder. För de människor vi tar hand om är sjuka, i många fall mycket sjuka. Vore de inte det, skulle de inte komma ifråga för den kommunala omsorgen.

De demenssjuka är svårt hjärnsjuka. Demens är en obotlig och alltid dödlig sjukdom.
Att vi som arbetar inom den kommunala omsorgen inte har möjlighet att ge bästa möjliga vård, är naturligtvis frustrerande.
Och självklart oerhört kränkande för både de sjuka och deras anhöriga.

Jag hoppas att styrande politiker tar tag i problemen och ser till att kommunerna får resurser, så att vi kan ta hand om de sjuka på ett humanare sätt.

12 kommentarer:

Osloskånskan sa...

Vårdtagare tycker jag är ett bra ord.

Mimmione sa...

så sant som det är sagt, kund låter tokigt som om man hade ettt val, NEJ tror jag struntar i att "köpa" mig lite omvårdnad. Medmäsnklighet är ett viktigt ord i denna debatt tycker jag

Znogge sa...

Vården borde få rejält med pengar för som det är nu är det inte bra.

Kram

Cici sa...

Är man sjuk är man patientoch ska vårdas som en sådan. Är man i behov av hjälp men bor hemma är man en vårdtagare. Tycker jag som fd anställd inom äldreomsorgen.
De senare ska också tas omhand på bästa sätt, vilket personalen inte alltid får möjlighet till på grund av alla nedskärningar.

Susjos sa...

Hemska nyheter om inlåsning av demenssjuka i norrland! man tror inte att det är sant! vi är alla människor och ska visas respekt alltid!

Pinglan sa...

Ja, våra dementa är värda den bästa vården.

Bra inlägg, Imse!

Önskar dig en skön fredag och en trevlig helg!

Marianne Johansson sa...

ja att vara human är alltid bra i alla sammanhang när människor är iblandade - en sån självklarhet - men dementa - svårt dementa människor - är väl inte människor längre - eller är dom - trots allt - det? - det var frågan!

Filifjonkan 1 sa...

Hej Imse. Ja våra gamla ja det är j hemskt hur de behandlas jag blir så arg Men den där Piteåttypen han fick ge sig de belyste problemet ordentligt hur det är. Finns värre ändå har jag med hört. Men det måste få kosta med personal till äldrevården för dementa eller senila eller glömska kalla de vad du vill det blir vi i stort sett allihop när det är tid för det.Hemskt att ett land som Sverige inte tar hand om sina gamla bättre,Sen tycker ja att anhöriga de so ha anhöriga kvar de skulle besöka lite oftare .

Kalmardamen sa...

Ett bra inlägg Imse!

Charlotte sa...

Kan bara hålla med dej!
Vi vanliga dödliga anhöriga skulle också behöva en kurs el nånting om dement/senilitet, efter en stroke....
För visst blir det en slags personlighetsförändring på våra nära som man har svårt att förstå och sätta sig in i.

Kram.

Åsa! sa...

Jag skulle önska att våra poliktiker fick jobba en månad inom äldreomsorgen, och leva på den lön som erbjuds. Bara för att få en liten, liten aning om hur verkligheten ser ut.
Ingen som inte har jobbat inom denna sektor kan föreställa sig hur verkligheten ser ut. Hade man den minsta insikt så drev man lite andra frågor än vad man gör idag.

Anonym sa...

Arbetar inom äldreomsorgen i Göteborg. Även här låser man in dementa, förlitar sig på olika typer av larm, och lämnar avdelningarna obemannade natttid. På ett av de boende jag som jag ibland arbetar på
är man ensam med 8 dementa från kl 16 på eftermiddagen.Kvällsmat, läggning medicinering etc skall man klara ensam. Man förväntas hjälpa varandra över planet, då är man 2 på 16 pat. Nattetid är de 5 personer på 110 pat och de sitter på ett plan och går rundor. Att mötas av kiss och bajs och kaos på morgonen är vardagsmat.Övergrepp mellan boende har inträffat och säkert är de fallen fler då många av de dementa inte kan tala för sig.