fredag, december 30, 2011

På begäran

På begäran ska jag skriva lite om vegansk mat. Yngste sonen är vegan sen många år och när han kom hem under julen blev det en del veganmat på julbordet.

Han hade med sig lite egenproducerad mat, till exempel aubergine inlagd som sill. Mycket gott. Han hade också med sig egenbakad vörtlimpa. Där han använt svagdricka som vört.
Egen senap och rödkålsmarmelad hade han också med sig.

Själv gjorde jag en veganJansson. Som en Jansson, fast med inlagd squash istället för ansjovis. Och även lite morötter i, tillsammans med potatis, lök och havregrädde.

Sen gjorde jag en potatis- och morotslåda. Kokade potatis och morötter, gratinerade i ugnen.

Jag stekte också rödkål, lök och kikärter. Spädde med vatten och strödde på löksoppepulver. Det pulvret använde jag f.ö. i alla de andra rätterna som smaksättare.

Kan också berätta att jag gjorde supergoda köttbullar med färs, löksoppepulver och lite vatten. Kokade bullarna i vatten tills de flöt upp på ytan, sen stekte jag dem som vanligt i stekpannan. De håller ihop kanonbra och blir jättegoda.

Quorn- och sojaprodukter är bannlysta i veganköket, eftersom de oftast innehåller ägg.

Sonen är liksom jag allergisk mot mjölkprotein. Så det är inte lätt för andra att bjuda oss på mat. Sonen avstår ju med automatik produkter med mjölkprotein, medan jag äter allt utom det som innehåller mjölk. Tyvärr är det mjölkprotein i väldigt mycket och ibland slinker det ner sådant, med magsmärtor och diarré som följd.

Det var vår mathelg!

2 kommentarer:

Pennelina sa...

Likväl som att man kan göra en dundermiddag i stil med värsta kocken så kan man laga veganmat när vänner kommer på besök :-D

Kramar från mig <3<3<3

Kim sa...

Det här gillade jag. :)