torsdag, november 18, 2010

Vill inte alla ha låst om sig på nätterna?

Nu kan vi läsa om hur dementa personer låses in på äldreboenden på nätterna. Det låter rent förskräckligt, men alternativet är olåsta dörrar och vem vill ha det så? Låser vi inte alla om oss på nätterna?

Ska man undvika detta, så finns det bara en lösning. Kommunerna måste få mer pengar till äldreomsorgen, så att varje avdelning på boendena kan bemannas dygnet runt.

Det är enkel matematik, inte alls svårt att räkna ut.

17 kommentarer:

Caja sa...

Problemet är nog att dörrarna mellan avdelningarna och våningarna på äldreboendena låses....och tyvärr kommer kommunerna aldrig att få så mycket pengar över att de kan bemanna dygnet runt...de måste ju ha pengar till sina höjdare, du vet de som tjänar en faaaslig massa pengar, bestämmer en massa saker som de inte vet något om. Det drar de inte ner på...de får fina julmiddagar/resor medans golvfolket får dela på en alladinask om de har tur....

Ush, detta blev bittert....men som kommunanställd vet jag ju...

Kram på dig/c

Bibban sa...

nä lätt som en plätt !
Kram

Cici sa...

Det är, som sagt inte låsningen som är problemet, för alternativet att låta avdelningsdörrarna vara olåsta skulle nog skapa mycket större rubriker. Att det plötsligt uppmärksammas att det är brist på personal är förvånande, det har väl "golvfolket" tjatat om i evigheter.

Helga sa...

Mse nog vara låst så ingen irrar iväg ut och kommer bort mitt i natten...

mimmione sa...

jo men är man på insidan är det helt ok at låsa, på min svärmors äldreboende var dörrarna ut låsta men det fanns en kod för den som ville ut, gamla förvirrade damer och herrar har nog lite svårt att fixa just den biten...men vad vet jag egentligen kan inget om ädrevården alls egentligen

Nonna sa...

Så klart är det så..dörrarna är ju låsta som skydd inte som straff..ibland spårar debatten ur alldeles!
Kram kloka kvinna
Nonna

Helga sa...

Men nu när jag sett mer om detta på nyheterna tycker jag att det ska vara en personal på varje avdelning så klart ifall nån ropar efter hjälp!

Men på min svärfars boende var det låste även dagtid för många där kunde gå iväg om inte personalen var tillräckligt uppmärksam.

Filifjonkan 1 sa...

Precis mer pengar till bemanning senildementa åldrig måste ha ha tillsyn om nätterna med varför är det så svårt att begripa.Det skall så klart var låst men det måste finnas folk hos dem som ta hand om den beklämmande att se att Sverige som håller sig för att vara så bra och duktiga på alla vis ser ut så här Fy skäms ansvariga ni blir gamla ni med o ni inte har fattat det ännu. Jag blir arg över sånt här Nåväl Imse tillönskas en trevlig helg.Hoppas det gått bra med din mor nu på boendet.

Pinglan sa...

Önskar dig en skön helg!

Åsa! sa...

Ja, så enkelt är det. Vem som helst kan ju begripa att två personer omöjligen kan ha koll på 50 personer på en och samma gång. Ibland är det tom fler än 50...

Susjos sa...

suck,ja självklart-bemanning dygnet runt!

Pia sa...

Jag kan nog tycka att det är okey att de låser dörrarna även under dagarna så ingen ska förirra sig ut, men jag tycker inte att det är okey att ha låst och helt obemannat under nätterna. Det måste finnas resurser till nattpersonal..

Skönt med flytten för din mamma. Jag tror att det kommer att bli bra, för er båda.. Skickar en kram till dig!!

Znogge sa...

Låst och obemannat nattetid är inte ok. Men i valet mellan olåst/obemannat och låst/obemannat så är det annorlunda.

Skandal att det ska vara så!

Kram

Kristina Birkesten sa...

Imse!

Att det varit för lite personal, bland annat inom äldreomsorgen, har varit känt hur länge som helst.
När man sen drar ner ytterligare på en redan underbemannad styrka så kan ju resultatet bara bli ett...

Det är lite märkligt att det med några års mellanrum blir "skandaler" av något man redan vet. Sen glöms det bort utan några åtgärder gjorda. Hur kan egentligen politikerna slippa undan?

Det är förfärligt att inte ha tillräckligt med personal (det finns till och med massor med utbildat folk som går arbetslösa) och mer än en politiker skulle stå vid skampålen för det här.

Men att ha dörrarna olåsta - jag vågar inte drömma om hur det skulle se ut med sjuka, förvirrade människor som går ut mitt i natten och far illa..

Vi som jobbat/jobbar i vården vet detta, de anhöriga vet och största delen av svenska folket tror jag vet det.

De enda som tycks ovetande mellan skandalerna är de politiker som bestämmer hur vården ska se ut.

Eller..bryr dom sig inte? Jag är så luttrad att jag tror på det sistnämnda.

Tack Imse, för att du tar upp så viktiga ämnen!
Kram!

Ps. Hur mår fina Isai?

Gunnar sa...

Ja det finns ingen enkel lösning på detta.Att demenata är ute utan tillsyn kan ju sluta i ren katastrof.Och tyvärr så händer det ju ibland.

Ejsans värld sa...

Det är skandal att det inte är bemannat på äldreboenden. Men det är ju pengar som gäller. Förr gick det ju bra, men nu är det, ialla fall här, nattpatruller som åker runt genom ett väldigt stort område, så de kan dröja innan hjälp når fram om de just kommit till någon längre bort.

Men låsta dörrar måste det ju vara, men de ska inte vara inlåsta som fångar. Nu finns det ju olika äldreboende också.
De som bor i vanliga hyreshus genom äldreomsorgen. Men då är vi ju inne på lite friare boende.

Glad att se att det ordnat sig för din mamma nu.
Hoppas du får en bra helg
Kram

Ystrasystra sa...

Precis! Huvudsaken är väl att gamlingarna inte låses in på sina rum!