tisdag, november 15, 2011

Eländigast vinner

Det pratas mycket nu om vårdskandaler. Om skandaler på våra äldreboenden. Och då främst på de privatdrivna.

Man glömmer dock att all äldrevård är kommunal. Men att utförarna kan vara såväl privata som kommunala. Man glömmer att kommunen köper vård av de privata bolagen och får vad man beställer och betalar för. Det yttersta ansvaret har alltid kommunen.

Att väga blöjor, tycker jag är bra. Det är ett utmärkt kvalitetsarbete. På så sätt får man reda på exakt vilken typ av blöja som passar den enskilde. Är det sen så att personalen sätter på en vägd, nerkissad blöja igen, då är det en skandal. Men jag tror inte att det förekommer.

Att bjuda de gamla på sötsaker, är också bra. Även om man är diabetiker, så måste man få vara med i gemenskapen och få godsaker när det bjuds. Och jag kan inte tänka mig att det är något överflöd av sötsaker, som bjuds ut.

För de demenssjuka är sötsaker rent av nödvändigt. Socker är det enda bränslet, som hjärnan kan tillgodogöra sig. Och vid en hjärnsjukdom som demens, behöver hjärnan all energi den kan få.

På de allra flesta äldreboenden fungerar det alldeles utmärkt. De boende får den vård och omsorg som de behöver. Och som vi i dagens samhälle har resurser till.

Det är synd att man glömmer bort att framhäva alla boenden som fungerar bra, all personal som med stort engagemang arbetar och sliter för att våra gamla ska få en värdig och trygg tillvaro på våra äldreboenden.

Nu verkar det mest vara en tävling i rubriksättning. Eländigast rubrik, ger flest läsare. Och otrygga äldre och anhöriga.

8 kommentarer:

Lisbeth sa...

Men så är det ju. Det goda ex. kommer i skymundan. Sist var det psykvården man granskade och det var bara ett elände enligt tidningarna. jag har haft med dom att göra i nästan 6 år och är så tacksam för att dom funnits och kunnat hjälpa mig
Nej det är väl meningen att svenska folket ska deppa ihop. Var är det goda nu för tiden
Kram

Pennelina sa...

Håller med!

Dessutom undrar jag som sagt om all omsorg om våra äldre verkligen ska vila på kommunen? Vad om oss anhöriga?

Kramar <3<3<3<3

Anonym sa...

ja tyvärr har du rätt i det du skriver om rubriker. Det är bara sensationer som säljer idag. För vem vill läsa om hur bra allting är... Media har alldeles för stor makt idag och de berättar bara det som passar in i den bild de vill sälja!
Det finns många bra boende, självklart så är det allra flesta det. Men att tjäna miljarder på att spara på de gamla där pengarna kommer från kommunerna. Det är vansinnigt. Hoppas de gör som de lovat nu och kontrollerar framöver.

kloktok sa...

Visst är det så att kommunen upphandlar äldrevården, men att skattepengar används på det sätt som riskkapitalbolagen gör är enligt min mening oetiskt. Det avslöjar en underlig människosyn, att sjuka & äldre ska generera vinst. Nu vet jag vilket politiskt block som i högst utsträckning varit för privatiseringen av vården och jag tycker det är underligt att de inte förut insett att denna verksamhet behöver granskas och kvalitetssäkras. Så många naiva ansvariga som sitter på poster och ska besluta om sådant de inte förstår sig på... Det är bara tröstlöst!

Visst gottar sig media i skandalrubriker på bekostnad av de goda exemplen. Det mesta går ju idag ut på att tjäna pengar... Men varför sådant fokus på vården just nu? Varför inte för 6 år sedan? Snart byts säkert fokus till att skriva skandalrubriker om skolan och äldrevårdsskandalerna läggs i glömska...

Fridens liljor

Mimmione sa...

I mediadrevet blir allting lätt svart eller vitt, det finns liksom ingen medelväg. Annarss kan jag tycka att det dras ner för mycket på allting vi som jobbar med människor orkar inte hur mycket som helst.

Znogge sa...

Visst är det kommunens ansvar. I min kommun är företaget som de anlitat i blåsväder. Tydligen sätter de inte in vikarier vilket innebär att de inte lever upp till den kvalitet som avtalats om. Nu har min kommun begärt in lönelistor för att se hur illa ställt det är.

Bara på dem säger jag!

Gunnar sa...

Det är trist att det ska behöva vara så i äldreomsorgen. Dom gamla förtjänar verkligen bättre.

Måste dock framhålla att våra äldre släktingar fått god vård och omsorg i Caremas boende. så det finns goda exempel också.

Susjos sa...

Jag håller med dig! Pappa bor oxå på ett privat drivet äldreboende i Falun, men kommunen betalar. Jag är så nöjd med hur han har det! De ringer och berättar om hur han mår och vad som händer, så jag är så tacksam!! Alla boenden är inte dåliga...