tisdag, maj 05, 2009

Skottland, tur & retur

Tänkte först ge en sammanfattning av Skottlandsresan. Bilder kommer så småningom i ett annat inlägg.
Skottland var ungefär som jag tänkte mig. Otroligt vackert och gemytligt. Vädret motsvarade också mina förväntningar. Ena minuten sol, nästa regn, nästa blåst osv. Fast skottarna själva, tyckte att det var väldigt fint väder, just nu. De är vana med värre.

Mycket att titta på, förstås. Gamla vackra stenhus, borgar och slott. Höga berg och djupa dalar. Fantastisk grönska. Och alla dessa djur. 8 miljoner får, finns det i Skottland, samt rara, långhåriga kossor.

När det gäller shopping, är det väl whiskey och ullprodukter, som är mest prisvärda. Vi gjorde ett besök på destilleriet Blair Athol. Där framställs en utsökt single maltwhiskey. Nu förstår jag varför jag aldrig har tyckt om whiskey förut. Jag har bara provat de billigare blendedsorterna. Det här var något helt annat.
Vi fick lära oss hur man ska dricka en single malt. Den ska drickas rumstempererad, men glaset ska gärna värmas ytterligare med händerna. Häll i ett par droppar vatten. Drick och njut!
Ha aldrig, aldrig is i! Det är nog dödsstraff på det i Skottland.

Något annat mycket vackert är Heathergems, unika smycken, där stenarna är gjorda av ljungrötter! Inte särskilt billigt dock, men jag var ändå tvungen att köpa några smycken.

Inhandlade också en underbar cape/sjal av ull.

Maten i Skottland var ingen höjdare! Rikliga portioner, men ingen finess alls i matlagningen.
Provade förstås Haggis. Det smakade pölsa. Innehållet avstår jag att redovisa.

Att resa med buss, till detta avlägsna land, är inget för veklingar. Nu är ju jag en sån och min hälsa har inte varit på topp.
Sockret har gått upp och ner, en gång for det ner i en dipp som skrämde slag på både mig och maken. Det blir ju lite si och så med tider och kosthållning, på en sån här resa.
Fick också besvär med mitt "friska" öga, redan i London, på uppvägen. Samma symtom som vid näthinneavlossningen, nämligen blixtar i synfältet. Då blev jag riktigt rädd. Men förmodligen var det en stor glaskroppsavlossning, denna gång. Ser mest sudd, prickar och slingor med detta öga nu. Som jag gjort med det andra ögat, sen näthinneavlossningen.
Ska till ögonläkaren nästa vecka.
I och med dessa besvär, fick jag tillbaka utslagen på armarna. Tror definitivt att de är stressrelaterade.
Innan resan ifrågasatte min läkare om jag verkligen skulle orka genomföra den. Jahadå, förkunnade jag glatt. Dum som en åsna, är vad jag är.

Och hur var det nu med skottarna och kilten? Jo, en kiltbeklädd herre berättade hur det stod till med den saken. Nämligen att en äkta skotte har ingenting, under kilten!
Mitt bildbevis kommer. Dock något suddigt och otydligt. I alla fall viftade denne herre med kalsongerna, som han förvarade i en väska, istället för på kroppen.

15 kommentarer:

Znogge sa...

Välkommen hem! Resan verkar ha varit både spännande och avslöjande! Otur med digg öga och utslagen. Visst låter det stressrelaterat. Så fungerar ofta vår kropp...

Kram!

Susjos sa...

Välkommen hem! Vilken underbar resa! Så glad ja gär att du kom iväg på den..trots din kropps negativism just nu,men nu kan det väl bara bli bättre:)

Visst är Skottland vackert! var där i maj jag också för 2 år sedan,regnigt och grönt! Underbar whisky,men maten ingen höjdare,förutom Haggis,jag älskade den!!
Sköt om dej!
Kram!

Marie S sa...

Kikar in och önskar dig välkommen hem !... Kram ..

Nonna sa...

Välkommen hem jag har saknat dig! Men usch för kroppens signaler du ska nog ta dem mer på allvar..vara mer rädd om dig! Så nu vet du vad som finns under kilten - ingenting med andra ord eller hur ska man säga?? Riktigt mycket kanske i en del fall!! Haggis har man ju hört om men jag har inte varit dit så jag har inte smakat den maten.
Hoppas kroppen balanserar upp sig nu då du är hemma igen!
Kramar Nonna

Katinka sa...

Låter som om du haft det bra förutom de där tråkiga hälsoomständigheterna då. Var i Skottland för ett par år sedan och älskade det! Och tack för din röst på mig vännen! Det värmer ska du veta!

Ejsans värld sa...

En givande resa du haft förutom ditt öga och socker.
Ser fram emot bilder.
Hoppas du får ordning på ögat. Blixtar lät intressant för mig det har jag då och då, ska dit nästa vecka.


Välkommen hem

Kram

pinglan sa...

VÄLKOMMEN TILLBAKA! Skönt att du är relativt välbehållen efter resan.

Ha en härlig kväll, en god natt och en härlig onsdag!

Hälsningar!

Tant Brun sa...

Tråkigt med ögat hoppas det ordnar sig. Men vilken härlig resa du haft ändå. Nu lir man lite sugen på att besöka Skottland.
Ha det gott och kram på dej Bibban

kloktok sa...

Låter som du haft en trevlig resa! Men trist att ögonen krånglar...
*fniss* jag hoppas det var en äkta kiltnisse du såg då!:-D
Sköt om dig.
Bamsekram

amlor sa...

Fenomenal reseberättelse i så få ord men jag blev svettigt nervös av vad som drabbade dig. Hur mycket skit måste du få??

Is i whiskey är en styggelse av stora mått och dom billiga sorterna (billiga i jämförelse med dom andra) bör undvikas. Det står whiskey på flaskan men det är det inte. :-)

Jag är jättenyfiken på bilderna och visa gärna upp smyckena.

Undrar om skottska män är blottare? ;-)

Trots allt elände, skönt att du kom iväg. Nu håller jag tummarna för att det inte blir några efterräkningar.
Ta hand om dig.
Kramar :-)

Veiken sa...

Välkommen hem! Jag hade gärna varit en liten fluga och följt med. Kram

Anonym sa...

Har varit inne och läst. Skottland så härligt. Har alltid velat åka dit och till Irland. Mindre roligt med sockret. Tänker att du är van med hund men kanske går det att ha sovmorgnar ändå :) Det var annars det som jag tyckte var jobbigt när jag var hundvakt./Rosa

Veiken sa...

God Morgon denna regniga torsdag. Jag ser verkligen frm emot bilder från Skottland. Ha nu en fin dag. Kram

Gunnar sa...

Hej
Låter som en spännande resa! Trist att dina besvär ökade bara.
Nej is har jag aldrig i whiskeyn.
i-)

Anonym sa...

Välkommen hem än en gång, ser att du kommit hem redan i måndags men jag har inte hållit mig uppdaterad i bloggens värld under veckan.

Först och främst - jag är besviken - har de INGENTING under kilten. En skotte är alltså ingenting för en riktig kvinna =).

Vad tråkigt att det inte fungerade riktigt men du verkar ha haft det trevligt i alla fall. Skottland verkar vara en del som jag borde besöka med kameran, men nu bryr jag mig inte om skottarna utan det bli miljön som lockar mig dit.

Snygga och fina produkter har du i alla fall inhandlat.

Obehagligt med ditt öga och utslag är väl vanligt vid stress, fast det vet du bättre än jag. Hoppas att det går över och att ditt socker också stabiliserar sig.

Dina foton väcker min nyfikenhet över landet som jag bara hört positiva saker om tidigre förutom maten. Det är nog sig ganska likt över hela Storbritanien, sonen sade detsamma om Enland när han bodde där. Ingen trevlig och god mat.

/Margareta G