söndag, december 26, 2010

Himlen har landat

Himlen har landat, lyssna på änglarna och se ljuset. Det är min sammanfattning av prästens predikan på midnattsmässan på julaftonsnatten.

Dessa ord har fastnat i mig. Det var väl också en av avsikterna, kan jag tro. Och måhända har jag gjort min egen tolkning, men de här orden går som ett mantra i mitt huvud.

Himlen har landat....för mig betyder det att vi ska leva här och nu. Himlen finns här på jorden.

Lyssna på änglarna....änglarna vill oss väl, det är dom vi ska lyssna på, dom som vill oss väl.

Se ljuset....vi ska se det positiva, det ljusa och det klara.

Vilket vägval vi än kommer till, vilka val vi än ska göra i livet, kan man tänka på dessa ord. Och låta orden styra oss in på rätt väg.

Jag går väldigt sällan i kyrkan. Det blir nästan bara på julafton. En orsak till att jag går på just den här mässan, är att prästen som alltid håller i den, är precis som en "vanlig" människa. Han pratar enkelt, aldrig högtravande och svårbegripligt.

Jag tror inte heller att jag någon gång tagit till mig orden i en predikan, som jag gjorde just denna julafton.
Det kanske kan bero på att jag just i år firat väldigt lite jul. Inte förberett särskilt mycket. Inte känt någon julstress överhuvudtaget.

Så när jag i min ensamhet promenerade iväg till kyrkan på julaftonskvällen, var kanske mitt sinne ovanligt mottagligt. Öppet och berett att ta emot och tillgodogöra mig.

Nu vill jag fortsätta på den inslagna vägen, tänka att himlen har landat och finns här. Att änglarna och dom som vill mig gott, är dom jag ska lägga vikt vid. Att jag ska se ljuset, inte låta det negativa och mörka styra min väg.

Tack Anders Grape, präst i Enköpings församling.

10 kommentarer:

Kim sa...

Mycket fin läsning och fina ord. Jag lyssnar och lär.

Pinglan sa...

Jaaa det låter härligt att himlen har landat. Kul med positiva ord.
Ha det fortsatt gott!

Nonna sa...

Ja Imse precis så är det, vi tar till oss då vi är DÄR, då vi är nåbara och då går budskapet in. Vi ska lära oss att leva i nuet att inte alltid planera ljusår framåt och se det vi har nu coh göra det bästa av det. Spara som idioter och planera långt i fjärran kan visa sig vara helt fel! Nästa dag kanske vi inte alls kan genomföra dessa planer. Min sjukdom har lärt mig en hel del, bl.a att tänka mer "för dagen", ändå har jag inget existesiellt hot över mig.
Vi borde alla tänka mer på vår nästa och att lämna goda spår efter oss o mindre på att roffa åt oss!
Kyrkan måste komma närmare oss vanliga människor vi ska ju inte behöva ha "tolk" med oss!
Många kramar till dig kloka kvinna!
Nonna

Anonym sa...

Mmmm njuter av ditt inlägg...
Önskar dig en trevlig vecka efter denna julhelg! För även vintern har ju sina vackra sidor. ;)
Kram Anna

Caja sa...

Så vackert du har skrivit...tänkvärt....klart att vi ska leva här och nu...se ljuset istället för mörkret! Svårt ibland att tänka så men man kan ha det med sig....kanske det kan göra så att man tänker om och den mörka vägen vänder och blir ljus.

Ha en fin dag/caja

Lena sa...

Vilka fina tankar din präst hade! I bland är det bara så att man är mottaglig och kan lyssna, vilket du troligen var. Går i bland i kyrkan bara för att få sitta i lugn och ro och lyssna på orgelspel. Himlen har landat, det ska jag komma ihåg. Tack för att du delade med dig av din härliga upplevelse!

Znogge sa...

Det var fina och vackra ord. Kloka dessutom...

Kram

Åsa! sa...

Så fint sagt, förstår att orden fastnade för dig!

Susjos sa...

Härlig läsning!
Kram till dig :)

Grape sa...

Julnatten är alltid speciell. Har i mer än 20 år tjänstgjort denna natt. Ser fram emot den under hela hösten och minns den hela våren.
Kul att hitta en aktiv bloggare från vår lilla stad. Och det är goda inlägg och tänkvärda reflektioner. Håll igång!
Hälsar Anders Grape.