torsdag, april 17, 2008

Reseberättelse


Pga vägbygge dirigerades trafiken om. Dock kom inte bussen i sväng, men glada italienare hjälpte till att lyfta bort en bil, som var tokigt parkerad! En annan man ställde sig mitt i den stora korsningen och viftade bort trafiken.


Det berömda operahuset, LaScala, i Milano. Oansenligt på utsidan, men lär var extremt fint inuti.


En gammal spårvagn i Milano.

Dante i begrundan, utanför Florens berömda konstmuseum.

Muranoglas

Duvor på Marcusplatsen. Obs, det är inte jag på bilden. Duvorna är salmonellaspridare, jag lät dem inte klänga på mig.

Morgonputsning av gondolerna.

Gondolfärd

En bussresa till Italien kan vara väldigt lång, väldigt jobbig och alldeles underbar!
För min del var det en för lång bussresa, trots täta stopp och vackra omgivningar. Särskilt färden genom alperna , var ohyggligt vacker.

Efter tre dagars bussåkande kom vi så fram till Milano. Då kom också värmen. På nervägen hade vi upplevt både snö och regn.
Milano var en trivsam stad. Varken Milano eller de övriga städerna vi var i, Florens, Venedig och Bologna, kändes som några storstäder. Utan det var lugnt och stillsamt.

Andra dagen i Italien fortsatte vi till Florens. För mig känns dagarna där, som resans höjdpunkt. Toscana är ju känt för sin skönhet och det är bara att instämma. Böljande kullar och vinodlingar i mängder.
En kväll fick vi besöka en makalöst vacker vingård, där vi fick underbar mat, samt prova gårdens olika viner.
En annan kväll smet maken och jag iväg från gruppen och gick ut och åt på egen hand. Vi gick in bland gränderna och smågatorna och hittade en alldeles fantastisk italiensk restaurang. Vi åt spagetti med lassvis med musslor. Helt otroligt gott!

Sen gick färden vidare till Venedig. Staden är ingen skönhet, men ack så originell. Tyvärr håller den på att sjunka och frågan är om man har resurser att rädda den.
Venedig präglas av vatten och åter vatten. Även från ovan, för det regnade hela tiden när vi var där.
Vi gick på en konsert i San Vidalkyrkan. Det var Interpreti Veneziani, som framförde verk av bl.a. Vivaldi. En sagolik upplevelse.
Naturligtvis åkte vi gondol. Just den timmen var det uppehåll i regnandet och solen tittade fram. Gondolen gled fram i gränderna alldeles tyst och mjukt.
På den stora Canal Grande var det mer livlig båttrafik. Det finns ju inga bilvägar i Venedig, alla transporter sker på kanalerna.

Ett besök på Marcusplatsen var förstås ett måste. Vi var in i de mäktiga kyrkorna i alla städer vi besökte, men Marcuskyrkan var nog den pråligaste. Otroligt utsmyckad. Fantastiskt att tänka sig att dessa kyrkor byggdes på 12-1300talen. Vilken kunskap människorna hade. Och vad de fick slita.
Marcusplatsen befolkas av enorma mängder duvor. De har blivit ett gigantiskt problem, som måste lösas. Snart kommer det att bli förbjudet att sälja frön, för att mata duvorna, till folk på torget.

Sen fick vi också förstås se hur man tillverkar de berömda konstverken av Muranoglas. Mycket skickliga glasblåsare. Men det är dyra saker och knappast något som passar i enkla svenska hem. Men jag köpte mig ett litet Muranohjärta, att ha runt halsen.

Venedig har blivit en avfolkningsstad. Ungdomarna flyr. Ingen vill bo i de fuktiga, råa husen. Det är bara i stort sett turistverksamhet kvar.
Men det vore en tragedi om man inte hinner rädda staden från att sjunka. Man säger inte längre om staden sjunker, utan frågan är när?

På hemvägen stannade vi bl.a. i Innsbruck, som visade sig vara en överraskande vacker stad. Vi övernattade också i en förtjusande liten alpby.

Scandorama, som vi åkte med, var en positiv bekantskap. Oerhört påläst guide och trevlig chaufför. Enormt servicevänliga. Kan rekommenderas.
Södra alperna och Italien åker jag gärna tillbaka till, fast inte med buss!

20 kommentarer:

Tips&Trix sa...

Italien,I love it!

Znogge sa...

Jag har ju varit i Venedig ett par gånger och tyckte verkligen det var trevligt att läsa om din resa och se bilderna. Duvorna undvek jag också för så trevliga tycker jag inte de är med tanke på ev smitta. Håller helt med dig att buss dit är inte alls att rekommendera. Vi har kört bil alla tre gångerna och det ger en helt annan frihet!

uno sa...

italien är vackert, men har några fel. Det största heter Berlusconi, det andra heter maffia/comorra eller vad det nu kan vara. Pasta är också fel i för stora mängder. Annars Bella Italia! Svar från min blogg:
Imse, man ska respekt för naturen, arbeta med, inte mot den. kram.

Anonym sa...

Välkommen hem igen!

Det var intensivt kan jag tro. Du behöver väl nästan vila upp dig nu efter semester...
;-)

kramar!

Gunnar sa...

Hej
Åh vad sugen jag blir på att resa till Italien när jag ser Dina bilder och läser vad du skriver!
Venedig är det jag mest av allt vill se.

Marcus sa...

bloggerisvar: Kul med en guide som kan och är engagerad i sin resgrupp :)
Mozart hade nog lyckliga stunder med sin fru och barn men sjukdomar, flera av barnen som dog små och ekonomiska besvär var alltid något som låg i bakgrunden. Under en tid på 1780-talet hade han ett hyfsat bra inflöde av pengar men utgifterna var ganska stora i familjen som jag minns.
Det var nog inte lätt vara ett underbarn. De tider han fick vara barn på riktigt kanske bara var de långa resorna i vagn mellan olika städer tillsammans med sin syster när de hittade på diverse fantasifulla lekar.

Kram!

Det var en matig resberättelse :) Varit i Österrike och kan bara hålla med om skönheten! Italien är ett drömresmål framöver. Tack för tipset om att inte ta buss, det är nog skönare med att hyra bil där nere alt. åka hela vägen själv.
De som spelar har jag inte hört förut, men det som spelas på sidan är musik ur Årstiderna av just Vivaldi, och de gör det väldigt bra och väldigt högt tempo :-)

Tack för en fin reseskildring :)

Anonym sa...

Så skönt att du har haft en bra resa och tack för fin text och bilder:) Italien är ett underbart land och det är dit jag helst åker på semester. Min favorit är Sicilien, helt underbart. Dock har jag aldrig varit i Milano, men åker gärna dit för att titta på fotboll;)

Syster Yster sa...

Välkommen hem till kalla Sverige. Nu är jag änne mera sugen på att åka dit .
Men till helgen SKA solen komma här hemma också.
Det låter så underbart och jag blir så ressugen. Men tre dagar på buss har vi aldrig provat, max 2 och det brukar räcka :)
Tack för bilderna och berättelsen

Mags sa...

HEJ HEJ här kommer jag och tänkte skriva; när kommer du hem? Saknar dig och så är du hemma!
Trevlig resebeskrivning och fina bilder. För mig som jag mår så skulle jag aldrig orka åka varken buss eller flyg, men har man tur med sällskapet kan en bussresa bli väldigt trevlig har jag hörd.
Skönt att du är hemma igen, välkommen hem!
Kram

Anonym sa...

Trevligt med reseberättelser. Sonen var i Venedig nyligen med fotbollslaget. Det var väldigt dyrt berättade han. Så ingen av killarna hade haft råd att åka båt. Välkommen hem!/Rosa tankar

Vicke sa...

Det var många fina bilder du tagit, och jag ser att du är nöjd med resan, men buss skulle jag aldrig välja för en sådan resa!
Vicke

Marcus sa...

bloggerisvar: Kockla är en liten hög av nåt mer solit kan man säga ;)
Tror det är ett e-tuna-ord :)

Det är härligt med temperament och tempo! Annars kan det bli för lite kontrast i saker och ting

kram o ha det fint!

UnderCover sa...

Låter som ni haft en alldeles underbar resa och jag är bara liiite avis :o)

Fina bilder!

Magnus "kuggis" sa...

Fantastiskt! Det är inte annat än att man längtar sig bort.

Ha det gott!

Ejsans värld sa...

Vilken härlig reseskildring du gjort. Välkommen hem förresten. Blev så snopen att du redan var hemma.
Det såg inte dumt ut att vara där, men duvorna är inte gulliga där (kanske inte här heller).
Har varit i Italien på "rundresa" -64. Men det är nog förändrat en hel del kan jag tänka.

Ha en fin heg och puss till Lilla vovven.

Kram /eivor

Ejsans värld sa...

fin h e l g ska det så klart vara. Vad är heg för något???

Kram

Anonym sa...

Vilka härliga bilder. Vill resa bort nu!

Kram/Madonnan:)

Helena Palena sa...

Oj, vilken trevlig exposé. Ungefär så tänker jag mig också städerna. Att det är Florens som är grejen. Skulle inte kunna tänka mig en sån bussresa. Hatar att vara i grupp för länge. Gjorde en sån resa i Rhonedalen för några år sen. Inte en gång till. Högst två dagar står man ut med att fraktas som en skolunge.
Det här med vatten - hur kan man bo så? Underligt!
Jag har en granne i byn som bott 33år i Florens - så jag har fått höra massvis om hur det är.
Duvor är underbara - men dom får inte bli för många...

kloktok sa...

Ser att du haft en fin resa även om bussturer i sig inte alltid är en höjdare kanske, särskilt inte långturer? Ha det gott & sköt om dig! MVH & kram

amlor sa...

Vilken häftig resa! Den skulle jag vilja göra. Och bilderna är jättefina.
Så kul att du hade kul!

Kramar :)