tisdag, juli 15, 2008

Förakt och intolerans

Jag vill gärna visa er en insändare, som jag just har skrivit. Den lyder som följer:

"Jag läste häromdagen en artikel, som gjorde mig så heligt arg och upprörd. I artikeln uttalade sig några boende i Finsta, angående planerna på öppningen av ett HVB-hem, för fyra kvinnor med psykiatriska eller neuropsykiatriska problem, i Finsta.

Man vill inte att ”idyllen ska slås sönder av slödder”. Man är orolig för ”svansen”, alltså de som kommer och hälsar på kvinnorna.

Jag kan tänka mig att de som hälsar på dessa kvinnor är deras pojkvänner, makar, barn, föräldrar och syskon. Vad det nu kan vara för farligt med det?

Man funderar över hur värdet på husen i byn kommer att påverkas? Man vill ha ”vanliga grannar”.

De tycker att kvinnorna ska få sin vård, men inte i Finsta. De tycker att den ”lilla människan kommer i kläm, pengar och girighet styr”.

Då vill jag kontra med att det är just det som de boende i Finsta själva gör, nämligen sätter den lilla människan i kläm och låter pengar och girighet styra.

Var ska kvinnorna vårdas? På en öde ö eller en enslig fjälltopp? Att helt komma undan grannar, låter sig inte göras så lätt.

Jag vill också påpeka att psykisk sjukdom är inget man kan garanteras slippa, inte ens om man bor i Finsta. Det kan drabba alla. Man kan inte vaccinera sig mot det.

Som en slutkläm säger ni att ”nu vill man bara sätta käppar i hjulet för dem”.

Jag hoppas innerligt att ni är felciterade i artikeln. Att artikelförfattaren har förvrängt allt ni sagt och istället skrivit osanningar. Annars tycker jag mycket synd om dem som ska bli era grannar."

Nå, vad tycker ni? Är jag ute och cyklar?


14 kommentarer:

Myntdrottning sa...

Nej, du är inte ute och cyklar! Jag skäms på deras vägnar! Fy farao! FINNS det människor som verkligen TÄNKER ens så där? Dom måtte vara fullständigt utan både empati och sunt förnuft! Huvva! Bra skrivet! Kanon!

uno sa...

Påminner om Billdal där kommunen byggde ett hem för utslagna. Någon brände upp det. Någon bodde i närheten o ch var rädd för att villorna skulle sjunka i värde. Någon var hela den samlade borgerligheten i området. Så är det, stackarna ska hålla sig borta.. Svar från min blogg:
Imse - Om de nu vet vad skämmas vill säga. Att skämmas och få dåligt samvete är den fattiges arvedel, de välmående skäms inte, annars skulle de inte bete sig som de gör. De välbeställda är välbeställda just för att samvetet är sämre utvecklat än hos andra. Tror jag. Uno

Anonym sa...

jag skrev just en kom. men den tycks ha stuckit iväg på annat håll,okej jag tar det igen.

Bra jobbat av dig! Fler behövs som tar ställning för dom som är utsatta för såna här kränkningar och dumheter.

Jag antar att dessa grannar själva är oklanderligt oförvitliga och felfria...;-)

Skicka detta du det tycker jag verkligen.

kramar till dig vännen!

Vicke sa...

Nej du är inte ute o cyklar, bra skrivet

tingeling sa...

huga.... håller med dig om man hoppas att det är felsiterat.... kvinnorna har det ju nog svårt som dom redan har det så att säga, och sen få känna att dom inte är välkomma... dom är ju inte sjuka för att dom vill vara och som du säger, det kan hända alla... usch...

UnderCover sa...

Inte ett dugg ute å cyklar. Bra "rutet" tyckar jag.

Anonym sa...

nä, du är inte ute och cyklar. det är fruktansvärt att sådant förekommer i vårt upplysta samhälle. det är egentligen bara rädsla det handlar om, de vet inte vad som väntar och då gömmer de sig bakom rädslan... sjukt

jag fick besök av en bloggare idag, helt oväntat.
och jag har mått rätt dåligt inuti en tid så jag har inte varit så aktiv på att besöka och kommentera i andra bloggar.

kram

Cikoria

Ejsans värld sa...

Du är absolut inte ute och cyklar. Det du skrev är så riktigt.
Jag har läst andra fall där de som redan bor på platsen tycker att de och de ska absolut ha/bo si och så, MEN inte där de bor. Ynklig dubbelmoral.

Tackar besöket i stan blev en knallsuccé.(Många fynd) Lite ont i "skorna" bara.

Kram /eivor

curlingmormor sa...

Tycker att du gjorde bra som har skrivit ett inlägg. Fruktansvärt hur människor i dagens samhälle kan ha såna åsikter, man blir riktigt rädd!!!!
Kramizzzz

Gunnar sa...

Hej
Bra insändare! Vi är sååå toleranta bara det inte kommer för nära oss.Hemska tanke! Huspriserna kan gå ner.

Znogge sa...

Nej, ute och cyklar är du inte! Tvärtom!

Frogprincess sa...

Jag undrar hur dessa människor själva önskar bli bemötta om de skulle bli psykiskt sjuka...?

diana sa...

Nej, inget ute och cyklande alls. Detta är så typiskt. Vad vill de? Starta Lepraliknande kolonier eller?

Bitte sa...

Det är tyvärr fördomar som skrämmer folk.Man skulle önska att man slapp att läsa sådant!Damp, Aspergers syndrom,Tourettes syndrom bl.a går under neuropsykiatriska diagnoser.De uppvisar gemensamma problem med uppmärksamhet,snabbhet och planering.Psykiatriska sjukdomar och tillstånd kan vara tex depression och ångest,något som vi ALLA kan drabbas av!Man bäddar bra för sig själv och sina nära.Ens kommande barn kan vara drabbat! alltså.Brist på info och fördomar kan ställa till minsann!Huua!