lördag, april 10, 2010

Inga PK-åsikter precis

På Newsmill finns en artikel av Maj Grandmo, som jag tycker att alla ansvariga politiker bör läsa. Den tar nämligen upp något så tabubelagt som invandringspolitiken.

Sverige har i åratal tagit emot en stor mängd invandrare. Utan eftertanke, utan minsta planering. Resultatet har blivit ett segregerat samhälle. Ett klassamhälle, där invandrarna med automatik hamnat i lågklassen.

Språkkunskaperna är dåliga, arbetslösheten är hög. Konflikter från hemländerna tas med hit, vilket leder till starka grupperingar och frodande av extremism.
Kriminaliteten är oroande hög.

Invandrarna packas ihop i ghettoliknande stadsdelar, där ansvariga politiker aldrig sätter sin fot. Förutom i valtider, då de kan nedlåta sig till att göra små pikanta besök.

Jag, som arbetar inom äldre- och handikappomsorgen, ser också ett annat problemområde, som bara blir större och större.
Vi börjar få en stor andel gamla invandrare. Med hög ålder följer åldersrelaterade sjukdomar, såsom hjärtproblem, demens, cancersjukdomar osv.

De flesta i den här gruppen kan inte svenska, de accepterar inte hemtjänst, kvinnor kan bara skötas av kvinnor. De begär att deras egna barn ska ta hand om dem. Med hänvisning till den egna kulturen.
Deras barn, som i många fall har etablerat sig bra i Sverige, och som har jobb och egna familjer, måste alltså sätta sitt eget liv åt sidan för att ta hand om gamla föräldrar.

Det här skapar stora konflikter för de vuxna barnen, allra helst när situationen blir så svår att den gamle måste till ett äldreboende. Det är ett stort steg att ta och följs av skuld- och skamkänslor.
Vi har ingen möjlighet att ha personal dygnet runt, med speciella språkkunskaper och kan inte heller garantera att det endast finns kvinnlig personal, även om det stora flertalet som arbetar inom äldreomsorgen är kvinnor.

Vi måste kunna ge Sveriges invånare, oavsett hudfärg, ett värdigt och tryggt liv. Vi måste våga ta tag i den ökade kriminaliteten, i extremismen, i den misslyckade integrationen.
Vi måste sluta sopa problemen under mattan.

11 kommentarer:

Brandon Lee sa...

Hmm, mycket av det som du skriver speglar verkligheten, dock inte allt. De sk minoritetslagarna i Sverige är jättefina,men enbart på pappret,i verkligheten existerar de knappt alls. De rättigheter och skyldigheter man slår den stora trumman för är skapade för att vilseleda EU byråkrater, inte att fungera i verkligheten. Tex de allra flesta kommunerna motarbetar systematiskt all utbyggnad av äldreomsorg, där man tas hand om av tvåspråkig personal. Och då talar man inte om nyanlända flyktningar, utan arbetskraftinvandrare från 60-70 talet. Det märkliga med det hela är, att det finns gott om tex Finsk-Svensk språkig personal inom sjuk-äldrevården, och att tvåspråkig personal inte på något sätt ökar kostnader eftersom de redan kan språket,.då kan man verkligen fråga sig på vilka grunder man motsätter sig på det hela,.kan det rent av handla om någon slags smygrasism? Ha det.

imse sa...

Jag håller inte med om att kommunerna motsätter sig tvåspråkig personal. När det gäller finskan, så har många kommuner, även min, enheter inom äldrevården med finsktalande personal dygnet runt.

I min kommun finns det väldigt många bosnier och syrianer. Och där blir det betydligt större språkproblem.

I Sverige finns fem minoritetsspråk och tre av dessa ska man i vissa delar av landet, kunna prata med myndigheter på.

Den här frågan diskuteras seriöst, åtminstone i min vårdförvaltning. Man måste ha en plan, om det blir så att kommunen utses av regeringen, till att bli ett sådant område som måste tillgodose behovet av vård och omsorg för invånare som talar något av dessa tre språk.

Åsa! sa...

Jag hålle med dig, fullt och fast! Har länge undrat hur vi gör med alla barn som kommer hit från krig och elände. Får de någon hjälp att bearbeta allt de varit med om? Jag tror inte det. Vi har väl knappt den kompetensen i detta land som levt i fred i generationers generationer!
Vi har väldigt lite invandrare här på ön. De som kom hit till flyktingförläggningar försvann iväg till släkt och vänner på fastlandet (Stockholm?) såfort de fick möjlighet.

Pia sa...

Jag håller med dig.. Har lite insyn i SFI här i stan. Där kan det sitta invandrare som ska lära sig tala och skriva svenska, när de inte ens kan skriva på sitt egna språk. Mer integration med samhället, t ex umgänge med olika hantverksföreningar varvat med SFI, skulle nog göra att de, framför allt, lärde sig tala svenska lättare. Umgänge och sociala träffar är ju jätteviktiga, inte minst för de äldre.

Znogge sa...

Helt klart behöver invandringspolitiken ses över! Jag har sett hur min gamla stad Malmö förändrats och blivit en oerhört segregerad stad. Inte alls bra. Kravallerna på rosengård är bara ett bevis på detta...

Cici sa...

Det är jättestora problem du tar upp, och så många. Det är nog problematiskt med en "vanlig" svensk som blir dement och lever i sin barndom. Har man invandrat, om än för länge sen, så är det naturligtvis den barndomens språk som man hemfaller åt.

När det gäller integration är det ett problem att folk vill bo nära andra med samma bakgrund och umgås mest med dom, men även förståeligt. Så gör många svenskar utomlands också, klumpar ihop sig i samma område och umgås med varandra. Men hur ska man lösa det? Man kan faktiskt inte bestämma var människor ska bo, fast jag har hört många på tv som tycker att invandrarna ska placeras i våra nordliga trakter för här finns så lite folk. Att det finns lite arbetstillfällen tänker dom inte på.

På tal om det måste jag berätta att jag har en bekant som nog är så mycket "norrlänning" som det är möjligt att bli. Gift med en svenska, far till två barn, pratar bra svenska, älskar den norrländska landsbyggden och är en passionerad älgjägare mm. Han har en gång flytt från Iran.

I detta forum kan det bara bli lite skrap på ytan, men har du själv några bra lösningar?

Okki sa...

Kan bara hålla med dig om dina åsikter. Sen är ju detta en jättesvår fråga...
Stort eloge till dig som vågar lyfta denna åsikt. Det är ju inte alla som tycker som vi i denna fråga.

Kram Okki

Vicke sa...

bra skrivet, vi måste ta ett större ansvar

Gunnar sa...

Ett av problemen är just när invandrarna blir gamla.Där är det viktigt att det finns personal med samma språk.Inte lätt att få till kanske men klart önskvärt.

Polargrevinnan sa...

Vi har så många problem i vårt samhälle - tyvärr blundar de flesta politiker - du vet det där, "det hade vi inte en aning om."
Bra att du har energi att ta upp invandrarproblematiken (fint ord).
Jag tror att vi är för flata som inte ställer våra styrande inom det kommunala mot väggen och de måste redogöra vad de tänker göra. Det är ju valår.
Kram Viola

Helga sa...

Intressant skrivet. Vi borde ha en bra invandringspolitik. Kommer man in i Sverige ska man också bo bra, lära sig Svenska och få ett jobb så man kan försörja sig.