fredag, mars 19, 2010

Liv eller död

I media debatteras nu livligt rätten till sin egen död. Om man ska få hjälp att avsluta ett liv, som man själv bedömer som meningslöst.

Det här är en extremt svår fråga och jag förstår lagstiftarnas huvudbry. För hur ska man dra gränserna? Ska även en person som inte är totalförlamad, men likväl oförmögen att ta sitt liv, kunna få hjälp med det?

Och vem ska hjälpa dem? Vilken läkare vill ta på sig det ansvaret, efter händelserna med barnläkaren på Astrid Lindgrens sjukhus?

Det är lätt att tänka att en person själv måste få bestämma över sin död, att det bara är att ge en spruta så man somnar och sen dra ur kontakten. Och det vore också lätt att göra. Och i många fall ett helt riktigt handlande.

Men samtidigt, i mig väcker tanken tvivel och många frågor. Lite rädsla också. Om vi i förlängningen tar på oss rätten att avgöra vems liv som är värdigt. Vem som ska få leva eller inte.

Jag är glad att lagstiftarna inte så enkelt låter sig övertygas om vad som är rätt eller fel. En lag i den här frågan, måste vara supertydlig. Vilket lagar oftast inte är. Det får inte finnas minsta risk för misstolkning.

6 kommentarer:

Bibban sa...

Många gånger när man möter svårt sjuka människor som uttrycker en önskan om att dö, så tänker man: Visst vore det skönt för den personen att få sluta sitt liv, men därifrån till en lag..Jag håller med om att en sån lag måste vara väldigt Tydlig.
Kram Bibban

Znogge sa...

Jag håller med. Det får inte finnas minsta risk för misstolkning!

Kram

Bloggarmorsan sa...

Jag håller med dig... Helt och fullt. Hemskt för denna tjejen som ligger och ändå kommer att dö på ett högst ovärdigt sätt. Men vem ska ta på sig rollen att leka gud? Och om man legaliserar dödshjälp... Vilka konsekvenser skulle det få?
Otroligt svåra frågor!
Kram HElena

Pennelina sa...

Håller med dig! Har också skrivit om detta idag...

Kram från Pennelina!

Elvira M's sa...

Svårt, så svårt. Men,vi bestämmer ju faktiskt redan över det,liv och död vi beslutar ju om ett nytt liv ska komma till, födas eller avslutas... när räknas ett liv som just "ett liv".. när hjärtat börjar slå som foster... vid 18/myndig.. vid 90 och livstrött ?
Ja svåra frågor och jag är glad att jag inte är beslutsfattare.

Och om jag kan ta mig ner till Sthlm så är jag jätte intresserad... eller jag gör så här, jag beställer två biljetter och hur betalar man det då da?

Kram ♥ och fredagsmys och så..

Pia sa...

Ja, det är ett etiskt dilemma.. Jag tänker på äldre som blir "övertalade" av sina arvingar t ex..
Jag tror oxå att man måste se varje ENSKILT fall för sig.. därför blir det svårt att lagstifta om det.