söndag, mars 21, 2010

Nu har jag åsikter igen

Picassokören hade tydligen tänkt uppträda i utmanande kläder, men stoppades av TV4. Tack för det! Synd bara att Picasso själv, inte hörsammade det. Och de där fjädrarna runt ögonen, vad var de bra för?

Nu är väl inte jag rätt person att agera stilpolis precis, men ibland blir det bara så pinsamt. Så pinsamt att skämskudden plockades fram. Och fjärrkontrollen.

I media har det skrivits en del om att våra äldre inte får dricka alkohol på våra äldreboenden. Jag har reagerat starkt över detta, för det är nämligen helt felaktigt. De som bor så är myndiga hyresgäster och bestämmer naturligtvis själva om de vill dricka sprit eller inte.

Jag reagerar också över att det görs till en sådan stor fråga i media. Jag som har långlång erfarenhet av äldrevården, vet att just det inte är någon viktig fråga för de som bor där. För när man kommit till det stadiet i livet, att man får flytta in på ett äldreboende, har man helt andra värderingar än unga skribenter i kvällspressen.

För det första ska man vara så hjälpberoende, att kvarboende i det egna hemmet med maximal hemtjänst, inte längre fungerar. I det egna hemmet kan vi sätta in hemtjänsthjälp så ofta som 1 gång per timme, om det behövs.
Så tänk efter, är det verkligen drickandet eller icke drickandet av alkohol, som då är det största bekymret?

Men som sagt, vill man dricka alkohol, så går det alldeles utmärkt. Har man ingen anhörig som kan handla, kan personalen göra det.
Och vid större högtider gör man det lite festligt för de boende och det bjuds både på snaps och vin till maten, för de som önskar.

Så alkoholen är inget problem. Större problem är den låga bemanningen, som gör att de gamla till exempel inte får komma ut i friska luften varje dag. Även om man sommartid kan sitta ute på balkong eller i trädgård, så behöver man få komma ut resten av året också.

Men är man 2 personal på 10 boende, varav 8 sitter i rullstol, så förstår man att det inte kan bli särskilt långa promenader. Om det blir några alls. För när 1 personal tar med sig 1 boende i rullstol och 1 gående ut, blir det alltså 1 personal kvar på enheten, som ensam ska ta hand om de övriga, vid till exempel toalettbesök.

Jag önskar att skribenterna i tidningarna kunde belysa de här områdena, istället för att ensidigt rikta in sig på det som egentligen inte är något problem.

15 kommentarer:

Znogge sa...

Man inriktar sig nog delvis på det som man tror säljer... Självklart inte alla jornaliste vill jag dock påpeka!

Kram

Sarah sa...

SÅ sant!! Kunde inte sagt det bättre själv ;0) Kraaam!

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

Vi delar ju inte riktigt åsikterna om åldrevården. Personalen är överlag bra men som du skrev hos mig så är det att vi får den äldrevård som politikerna beslutat om och så är det. Jag gillar inte den politik som förs mot oss människor i helhet.

Sedan ligger äldrevården på kommunerna och här uppe är det i alla fall så att du inte behöver vara helt orkeslös för att få plats på ett äldreboende. Vi har olika erfarenheter och olika bestämmelser i olika kommuner. Jag tycker att det räcker med att en människa far illa så tycker jag att det är bra att det tas upp. Sedan kan jag tycka att man även bör belysa de bra exemplen.

Jag har förstått att det fungerar bra hos er, relativt i alla fall. Att personalen inte har tid att gå ut med sina kunder tycker jag är hemskt. Vi hade förmånen att sambons syster anställde en som kom och hälsade på henne och tog med henne ut någon gång i veckan, annars hade det bara blivit när vi besökte henne. Att få sitta och resonera med människor om sitt intresse oavsett om det gäller litteratur, samhällsfrågor mm är viktigt och det har inte personalen tid med. Är du klar i huvudet är det inte speciellt kul att vistas bland en massa som inte är lika klara.

Alkohol eller inte, det är väl kommunens regler. Sedan har jag inte någon större vetskap om hur det är hos oss, kanske inte det viktigaste.

När det dyker upp sådan frågor i media främst TV och de ställer frågor till ansvariga så verkar det som att de inte törs belysa vilka som är skyldiga till eländet, som jag ser det. Visst ska vi vara lojal mot vår arbetsgivare, men när det drabbar människor mycket illa då funderar jag.

Det finns rötägg inom alla yrkesgrupper och det är inte mer inom vården men det märks mer när tredje part drabbas. Både på gott och ont. Jag är för grävande jornalistik när det är människor som far illa. En som missköts är en för mycket. Utan att för den skulle alltid belasta personalen utan uppmärksamheten bör läggas på politikerna och var de lägger prioriteringen. Några mer hundringar i plånboken för oss som är friska och har arbete eller människan som inte är lika produktiv som oss.

Nu till körslaget som jag faktiskt såg hela programmet igår, vet ej varför. Jag tyckte de var duktiga och kan hålla med om hennes lösögonfransar som bara var för mycket, lite obehagligt att titta på henne. Nu har inte jag läst något om något men en som var ännu mer utmanande var den där söta unga tjejen, kommer inte ihåg vad hon heter, uppträdde i alla fall i bh. Däremot tyckte jag alla var duktiga efter min kompetens, som inte är hög utan undermålig.

Ett program som inte var så dåligt som jag trodde att jag skulle tycka, brukar ledsna efter någon minut.

Ler lite åt det där med skämskudden och fjärrkontrollen. Jag brukar gå ut från rummet och även använda fjärrkontrollen.

Bloggarmorsan sa...

Jag minns när jag jobbade som vårdbiträde på en avlastningasavdelning för...., typ 15 år sen... (Jisses!)
Det var 8 boende på avdelningen och en kväll var det en farbror som hade pokerkväll med "grabbarna"... En och annan kvinna dök upp också....
Ju mer öl som konsumerades, ju högre blev larmet inifrån rummet. Och jag var ung och grön och ensam då de boende mest behövde lite stöttning vid kvällsmat och när de lade sig.... Jag visste verkligen inte vad jag skulle göra. Inte ville de andra gamla gå och lägga sig inte....! Det var ju jätteintressant att dröja sig kvar i dagrummet och se vartåt det barkade.... Jag glömmer aldrig den kvällen. Men samtidigt så var det så himla kul. Med den här improviserade festen på hemmet....
Vad gäller Picasso så satte jag också kaffet i vrångstrupen. Annars gillar jag programmet... Det är så mycket glädje!
Kram HElena

Cici sa...

Hon som skrev om det där med gamla och alkohol var nog inte särskilt insatt i ämnet. Hon skrev om "ålderdomshem"! När slutade vi använda det begreppet? Och som det redan bloggats om, de flesta gamla på boende har mediciner som gör det helt olämpligt, för att inte säga farligt att inta alkohol.

Veiken sa...

Jag föstår inte problemet. Är alkohol och gamla så vansinnigt laddat???
Jag vill ha ett glas vin ibland när jag kommer till hemmet, så det så...Kram

Å sa...

Jag tyckte Picasso-kören var riktigt bra men jag håller med om lösögonfransarna....

Å

Uffematten sa...

Eftersom många äldre äter medicin som absolut inte går ihop med alkohol är väl problemet inte så där värst stort, vad jag kan förstå?!
Käkar själv värkmedicin och kan därför inte dricka alkohol utan väldigt noggrann planering...
Tror som du att problemet med utevistelse och personalbrist är bra mycket större och vettigare att lägga energi och utrymme i media på.

Flinar för mig själv när jag läser om skämskudden :-)... Brukar också ta till en sådan när det blir för pinsamt i TVrutan. Lite löjligt när man sitter här för sig själv, hi, hi!

Susjos sa...

Å jag missade Körslaget igår,jobbar ju som du vet :) Men man kanske kan se programmet på tv4 play?

Håller med om resten!
KRAM!

Åsa! sa...

SÅ BRA SKRIVET!!! Precis så är det. Det är inte alltför länge sedan som en utav våra boende hade intagit lite för mycket och var faktiskt full!
Så nog får de boende dricka alltid, det är verkligen det minsta problemet!

gladmymlan sa...

håller med du ( om åldringar o alkohol) de flesta tar ju dessutom så mkt mediciner att det knappt går att blanda med alkohol ändån!

sen tycker ju jag att med alla arbetslösa som går o dräller kunde dom väl skickas till "hemmen" o läsa lite tidningar för di gamle o ta en kopp kaffe med dom, eller ta ut dom en runda i solen...istället för att sitta hemma och bara stämpla?

jag menar två timmar om dagen typ borde väl funka?

den där skribenten verkade inte ha "alla bestick i lådan" .....omoget o fånigt inlägg tycker jag:)

kramen!

Pinglan sa...

Bra inlägg! En eloge till dig!
Ha en riktigt fin och go´ dag!

Helga sa...

Jag missade körslaget och lika bra var väl det ;)

Vad bra du skriver om de äldre - du vet ju vad du skriver om till skillnad från många journalister!!!

Filifjonkan 1 sa...

Hej Imse Jamen det där är ju verkligen att gå till roten med sakernas tillstånd men dessa tidningar som oftast belyser fel saker tredje stadsmakten sägs det och jag är böjd att hålla med Men ofta är det så som du sa att det är så unga prickar som sitter och tycker vid tangentbordet de har inte aning om hur äldre människor på ett äldreboende har det eller ens om hur personalen har det, men göra en höna av en fjäder det är de bra på men oftast är det ju fel fjädrar,,

Ystrasystra sa...

jag gillar när du har åsikter! För du tycker precis som jag!!