lördag, mars 27, 2010

Näthatet

Jag har naturligtvis följt debatten om de hemskheter som utspelats i Bjästa och på internet, när det gäller denna fråga.
Det som slår mig mest, är bristen på vuxenansvar. Föräldrar, lärare och andra vuxna i samhället som väljer att blunda, som väljer att fegt följa strömmen, istället för att söka sig en egen uppfattning.

Barn och tonåringar lever en stor del av sitt liv idag på internet. Varje vuxen i barnens närhet har en förbaskad skyldighet att hålla sig uppdaterad och informerad om denna stora del av ett barns liv.

Nu verkar näthatet ha tagit en annan riktning. Nu är det brottslingen och hans familj, som utsätts för de grova kränkningar, som tidigare riktades mot brottsoffren.
Och jag undrar om folk inte är kloka? Vad kommer den där driften ifrån, att vi måste förmedla ord i skriven form, som vi aldrig skulle uttala muntligt?

Något som också slår mig, är att brottslingen i detta fallet och i de flesta liknande, för det mesta beskrivs som såå trevlig. Såå snygg. Såå duktig. Stämmer detta?
I sånt fall är det väl det som ska ge oss varningssignaler? Något som verkar vara för bra för att vara sant, är oftast inte sant.

Det som ändå ger hopp inför framtiden, är att den som visar mod och civilkurage är en ung människa. En ung flicka, Amanda, som gör det som egentligen borde varit en självklarhet för de vuxna i hela denna tragiska historia.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, Amanda räddar tron på mänskligheten i den här ruskiga historien

Inna sa...

Vi satt just o diskuterade detta igårkväll, många vuxna resonerar som så att "våra barn vill väl inte ha oss föräldrar som vän tex på Facebook" o tror att det är att lägga sej i...jag får ofta vänförfrågningar på just Facebook från mina söners vänner o det tyder ju på att dom VILL ha vuxna med i den "världen" !!!
Redan på Lunarstorms "storhetstid" uppmanade en lärare oss föräldrar att gå med där o hålla lite koll på barnen så vi måste VÅGA blanda oss med våra tonåringar!!!
Kram på dej o ha en skön helg :)

imse sa...

Vi föräldrar måste lägga oss i. Jag är också vän med mina barn på FB.

Helga sa...

Bra skrivet om denna händelse. Jag har inte heller gått med i någon grupp på Facebook t ex. Även om killen gjort något fasansfullt tror jag inte det hjälper honom att skriva i forum/ gå med i grupper om detta.

Bra om vuxna finns på FB och andra nätverk så vi vet vad som händer!

Znogge sa...

Jag tycker det är pinsamt att se hur vissa vuxna hanterar en situation som denna. I stället för att framstå som vuxna och ta sitt ansvar agerar de som barn. Pratar skit, startar grupper...

Jag är verkligen stolt över att jobba på en skola där vi inte viker en tum och inte är rädda för att ta itu med det som händer! Ibland är vi obekväma men vi tar vårt vuxenansvar och vi tar det på största allvar!

Kram

kloktok sa...

Jag har också bloggat om detta idag...
Ha en fortsatt trevlig helg & sköt om dig.
Kramen

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

Det är hemskt och speciellt av skolan och dess ledning som verkar vetat hela tiden. Mamman har ju tydligen stött på 2 ggr/dag.

Jag läste igår att pojkens mamma fortfarande påstår att han är oskyldig och att hon en gång var med och startade näthatet. Föräldrar som försvarar sina barn och tror att alla andra har fel, de ger jag inte mycket för. De stjälper istället för hjälper.

Den unga flickan som hela tiden orkat och vågat stå på hennes sida är helt fantastisk, inte lätt i den åldern.

Att lyssna på de vuxna som på något sätt försöker be om ursäkt eller inte låtsas ha förstått. Jag tror inte på det.

Precis som du och alla andra skriver vi måste våga säga ifrån och lära våra barn att göra det.

Pia sa...

Nää, vissa människor är dumma i precis hela huvudet! :o(
Vilken stark människa denna Amanda är! All heder åt henne och må hon gå raka vägen in till Svenska Hjältar-galan.
Kram!
PS. Bildbevis kommer nog senare.. Måste få dottern att fota mig.. Jag ser inte klok ut(alltså MER "inte klok ut".. hahaha) när jag fotar mig själv med mobilen!!! ;o)

Åsa! sa...

Är detta Sverige år 2010? Skrämmande! För jävligt rent ut sagt.

Osloskånskan sa...

Undra på att ungarna blir som dom blir med såna förebilder!

Anonym sa...

Klart vi ska lägga oss i!
Det är vår förbannade skyldighet och självklarhet.

Ejsans värld sa...

Det var ett bra mycket inlägg. Håller med dig helt.

Hoppas allt är bra. Själv blir jag lite bättre med sprutor, så jag fortsätter lite till.

Ha en fin helg
Kram

Uffematten sa...

Man blir ju alldeles förskräckt när man hör hur de "vuxna" beter sig... Inte tror jag att det är till nytta för den här pojken i längden heller. Förstår inte hur folk resonerar...

Han får godkänt och tösen får stå med skammen för vad han har gjort. Helt enkelt vansinnigt!!!

Och hur någon kan resonera som dom har gjort i detta fallet är mer än vad jag begriper.
Vissa kanske bara har huvudet till att sätta mössan på?!

Å sa...

Det är klart man blir förskräckt och förbannad och förvånad över att detta händer i sverige idag. Det vi måste komma ihåg är att det är helt vanliga människor som bor i Bjästa. Vi vill inte gärna tro att vi själva skulle bete oss på samma sätt, att vi skulle ryckas med men det är farligt att tro att de är "sämre" än någon annan.
Det är klart att de ska skämmas, alla de som lät sig dras med, men alla vi andra måste lära oss någonting av det. Alla som jobbar i skolan måste diskutera och se till att det aldrig händer igen, inget av det. Alla vuxna måste hålla kolla på sina och varandras ungdomar. På nätet och på stan. Ungdomarna måste få lära sig att deras ord och handlingar får konsekvenser.
Och som någon sa, "Amanda räddar tron på mänskligheten"! Förhoppningsvis kan den historien ge styrka åt andra "Amandor" så de vågar kliva fram.

Å