söndag, oktober 03, 2010

Goddag yxskaft

Goddag yxskaft är det när jag pratar med min mamma numer. Besöker henne en stund på sjukhuset varje dag och hon har inte den blekaste aning om var hon befinner sig. Hon har fått mycket kraftiga minnesstörningar sen hon kom in på sjukhuset den här gången.
Hennes demens utvecklas i en rasande fart.

Det här är inte längre min mamma. Det här är en helt främmande person, som inte har några som helst likheter med den kvinna som en gång var min mor. Inte ens utseendet har hon kvar.
Och förändringen är det som är det svåraste att acceptera.
Har stött på det många gånger i mitt arbete som sjuksköterska. Man kan acceptera att ens anhörig är sjuk, till och med svårt sjuk, men just förändringen, den vill man helst inte se.

Jag kommer ihåg när min pappa gick från att vara en kraftfull man på 90 kg, till att bli en utmärglad cancersjuk människospillra på 40 kg, det var olidligt svårt att se.

Och svåra sjukdomar förändrar. Och som anhörig är man aldrig redo att tackla den här förändringen. Aldrig någonsin.

Nu är jag mamma till min mamma. Hon är som ett barn och kan under inga omständigheter lämnas ensam.
Jag är inte beredd på det här. Det tär och gnager i mig. Och ibland vill jag bara fly från alltihop.

Min stora förhoppning nu är att hon ska gå med på att söka ett annat boende. Att komma hem till lägenheten är inget alternativ. Nu senast hade hon varit hemma från sjukhuset i fyra dagar, när hemtjänsten hittade henne på golvet med bruten arm.
Första dagen på sjukhuset ramlade hon igen och slog i huvudet.
Den arma hjärnan tål inte mer påfrestningar nu.

Förresten, vad kommer uttrycket "goddag yxskaft" ifrån? Någon som vet?

14 kommentarer:

Znogge sa...

Det känner jag igen. Min kraftfulla, kloka och ömsinta pappa blev genom en levercancer totalt förändrad i slutet av livet.

Men man fick kämpa på och det vet jag att du gör.

Kram

Anonym sa...

Tänker på dig... Sa åt min far att hålla sig frisk... Vill ju bevara honom så länge jag kan!
Hoppas att du får en bra vecka...
Kram Anna

Cici sa...

Nu för tiden är det inte alltför svårt att få reda på det mesta, i alla fall om man har google:

Goddag yxskaft är ett språkligt uttryck som används om ett svar man får av någon kan karaktäriseras som nonsens eller att det inte svarar på frågan.

Uttrycket kommer från en historia där en döv gubbe som tillverkar ett yxskaft ser en främling komma gående, och funderar över vad denne kan tänkas vilja. Gubben antar att främlingen ska fråga om tillverkningen av yxskaftet, men i själva verket vill han veta vägen till stan. Främlingen börjar med att säga "goddag" men får svaret "yxskaft".

Berättelsen ingår i en av de två läseböcker för svenska småskolan (Sörgården, I Önnemo) som skrevs i början av 1900-talet av Anna Maria Roos, vilket kan tänkas vara en förklaring till att uttrycket är så allmänt känt. Det avslutande replikskiftet är mindre känt: "Ni är allt lite vriden ni, far!" som besvaras "Åt vänster". (Att vara vänster- eller högervriden blev långt senare uttryck för att markera en persons politiska sympatier.)
Kopierat från Wikipedia.

imse sa...

Hahaha! Tack Cici!

Susjos sa...

Usch ja, min pappa blir också bara mindre och mindre...jobbigt som tusan!
KRAM på dig,och tusen tack för gratulationerna♥

Helga sa...

Usch ja, ingen rolig upplevelse...

Hoppas det löser sig med boende.

Gunnar sa...

Hej

Tyvärr är det nog du som får fatta alla beslut nu för din mamma.Det är en stor sorg när ens föräldrar försvinner mentalt. Det enda man kan göra som anhörig är att se till att dom har det så bra som det går.

Pinglan sa...

Jaa, jag kan tänka mig att det är tufft att se sin mor förändras i personligheten. Det är nog hjärtskärande. Man vill ju ha sin mamma kvar ju!

Hoppas du mitt i allt detta svåra finner en oas där du kan koppla bort tankarna.

Jag vet inte varifrån uttrycket "goddag yxskaft" kommer ifrån.

Önskar dig en fin höstdag!

Filifjonkan 1 sa...

Hej Imse.
Åh ja det är så svårt att som dotter att bara kunna titta på när det rusar iväg så där med ens anhöriga som din mor. Sliter och gnager var ordet jag instämmer. Känner igen alltihop men är ännu i början med min Men beredd är man aldrig Och man kan inte ta det till sig att ens mor plötsligt är som ett litet barn.Det finns ju inte bara liksom och ändå..Sen när man vet att de liksom "far illa" med sig själva fast de inte förstår det och bryter sig och det händer massvis med saker Hemtjänst med all ära men de kan ju inte klara allt med dem för de behöver ju dygnet runt sällskap när det är så där. Hoppas du kan få in henne på något boende där de har lite mer koll på dem.Håll ut Imse...

Marianne Johansson sa...

ordet som börjar med bokstaven 'y' och slutar med bokstaven 't' får mej faktiskt att må illa - jag tycker för min personliga del att detta hemska ord ej passar in i sammanhanget - jag känner faktiskt sympati för din mamma - det skulle inte förvåna mej om jag - om jag får leva länge tillräckligt för nåt sånt - oxå kommer att bli nåt i samma stil som hon - det gäller att leva sej in i hennes situation - f ö så tror jag mig en gång ha lyssnat på en förklaring till detta uttryck som du nämner nämligen i radions p3 christer - han morgan larsson har gjort en del inslag genom åren som man kan lyssna på i efterhand - en del ganska humoristiska - nu har jag med anledning av detta du skriver ej känt för att återigen gå in på deras sajt och kolla upp detta - som sagt jag känner enbart olust att du i detta sammanhanget nämner ordet - nu var det sagt...

Mimmione sa...

kände också till historien om den döva gubben den är kul, förstår att du har det jobbigt just nu, min svärmor gick bort för en månad sedan ungefär, hon försvann under en period av 2 år, det sista var hon helt borta, det är jobbigt och det måste få kännas jobbigt, tror man måste bara ha någonstans där man kan avreagera sig på och inte bära allt inombords, att skriva av sig är ett sätt, springa, boxas, dansa vad som helst är andra, kram på dig

Vicke sa...

det är en sjukdom som tycks drabba fler o fler, ha en fin kväll nu

UnderCover sa...

Det är verkligen vidrigt att stå på sidan om och inget kunna göra...

Styrkekramar i massor!

Anonym sa...

goddag yxskaft:
En äldre man med dålig hörsel står och snidar yxskaft utanför sitt hus. På landsvägen intill, går en granne förbi och ropar ”god dag”. Eftersom den äldre mannen inte hör vad grannen ropar, antar han att grannen frågar vad han gör. Yxskaft, svarar han då.