fredag, oktober 01, 2010

Bättre när det blir sämre

Angående en kommentar till mitt förra inlägg, där jag fick en fråga om omyndigförklaring eller förvaltarskap som det heter idag, så är detta något som utfärdas med mycket stor restriktion.

Det är tingsrätten som beslutar om förvaltarskap. Det är alltså inte en läkare ensam som kan avgöra om någon ska stå under förvaltare.

Däremot håller jag på att ansöka om att bli God man, för min mor. Men det innebär inte att jag får föra hennes talan, vid till exempel ansökan om annat boende. Som God man får jag inte göra någonting utan hennes medgivande.

Det här är komplicerat som sjutton. Det vore så enkelt om jag som dotter bara kunde säga att min mor behöver bo på ett boende.
Men förhoppningsvis behöver det inte bli ett allt för stort problem. Hon verkar nämligen sjunka längre och längre in i sin demens och har nu förutom personlighetsförändringen, även stora minnesstörningar.
Och hon är inte längre så motsträvig. Det verkar faktiskt som om hon håller på att glömma bort att vara motsträvig!

När det gäller demenssjukdomar brukar man säga att det blir bättre när det blir sämre och i det kan jag bara instämma!

8 kommentarer:

Susjos sa...

Ja du-ironiskt nog så är det ju så! En lättnad trots allt!
Jag är God man för min pappa,och som du säger,det är inget omyndighetsförklarande.
Hoppas du får en skön helg!

gladmymlan sa...

ojoj:( hemskt men sant. Min kusin jobbar på ett demens-boende. Hon sa att det som är Mest positivt av allt, är att dom dementa själva inte har den blekast om att dom är där ens för att dom är "sjuka" eller "virriga" hellre rätt ut i cocco-landet, än att vandra mellan olika länder hela tiden medans ens kära runt omkring inte vet VAD och vad dom inte kan tro på...
God Man vet jag, och det är ju jättebra att få vara, även om hela situationen måste vara otrooligt kämpig.
stooor-kram!!

Znogge sa...

Men mitt i det sorgliga är det nästan en lättnad på något vis. Hoppas du trots allt kan få lite avkoppling i helgen.

Kram

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

Jag hoppas att jag aldrig hamnar i samma situation som du. Däremot har jag hört av många som drabbats att när de sitter där hos läkaren för utredning så blir den som ska utredas hur klar som helst och sedan ...

Ja de ska ju bestämma själv. Bra så länge de är klara i huvudet, men när det blir som för dig så önskar man säkert inte det.

Åsa! sa...

Hoppas du får en lugn helg och får ta vara på dig själv, med lite kissemys och så :D

Helga sa...

Det är en hemsk tid att behöva vårda en anhörig med demens. med svärfar blev det faktiskt lättare när han blev sämre. Han hade alzheimer. Mest för att han inte längre förstod hur fel allt blev...

Hoppas allt löser sig så bra som möjligt för er båda!

Gubben sa...

Det är jobbigt att läsa detta. Minnena av min mors sista år lyfts fram och grumlar blicken...
Kram!

Trollpackan sa...

Mm.....sedan så sägs det ju att det går i skov. Bättre ibland, och sämre ibland. Jag har inte en aning, men vi har det i släkten, och jag funderar lite över min mor...