tisdag, augusti 07, 2007

Kulturtips

Javisst, var det Dan Andersson som Thåström hyllade i sången "Om Black Jim", som ni kunde lyssna på i mitt förra inlägg. Och läsa Anderssons underbara text om tiggaren från Luossa.
Dan Andersson gick en alldeles för tidig död till mötes, endast 32 år gammal dog han på ett hotellrum. Man hade besprutat rummet med insektsmedel, men inte vädrat ordentligt. Andersson dog i sömnen. Men hans texter är en rikedom som finns kvar.

Min lilla stad har, förutom de berömda parkerna, även ett livligt kulturliv. Vi har en kommunal musikskola, som fostrat många duktiga musiker.
Tre av dessa hörde jag på en konsert i måndags. Vi har nämligen gratis underhållning varje måndagskväll under somrarna, i en av parkerna. De här tre duktiga musikerna uppträder vanligtvis världen runt med kända artister, men kom nu till hemmaplan för att uppträda tillsammans med Janne Åström. Vilken röst den mannen har. Och vilken show han och de andra bjöd på.

Måndagen innan var det tre supermusikaliska tjejer, Slaptones eller Baskery, som de numera kallar sig, som uppträdde. De var suveräna. Bjöd på en blandning av rock, blues och country.

I stan finns också en fantastisk konsertlokal. Lär vara en av Sveriges bästa. Den är liten, mysig och intim. Stämningen är på topp. Kom gärna dit om ni har vägarna förbi. Men beställ biljetter i god tid. Det är alltid slutsålt.

Lokalen är f.ö. uppkallad efter en kvinnlig soldat i Frälsningsarmén. Lokalen var nämligen från början Frälsningsarméns. Så den är byggd för sång och musik redan från början. Den kvinnan reste som missionär till Kina. Där startade hon ett barnhem i slutet av 1890-talet. Hon mördades sen i boxarupproret.

Se där, nu har ni fått lite kulturtips!

17 kommentarer:

birgitta sa...

oj,
det var mycket kulturinfo på en gång. Vad du vet...
kram!

Katrin sa...

Dagens kulturinfo från dig... Jo, jag tackar jag. Enköping är ju inte SÅÅ långt från Uppsala...
;o)
Ha det gott! /Katrin

Anonym sa...

Konsertlokalen - de behöver verkligen någon som gör deras hemsida. Plåttrig och ful. Ska ju vara vacker, intressant och lättläst. Hua. Rosa tankar
Ps. ja allsången var bra ikväll.

imsevimse sa...

Det finns en finare sida:
www.klarahall.se

Anonym sa...

Precis så menade jag, vilken tur då. Rosa

Anonym sa...

Men attans vad du flänger omkring jag känner mig som en hundraåring om jag jämför mig med dig. Men kul har du och det tycker jag du har rätt att ha.
Så mycket kulturinfo var det roligt att ta del av. Trodde ett tag att den där missionären var den där kvinnan som det var ett program om på tv för en vecka sedan. Men hon blev inte mördad i boxarupproret. Men hennes son blev mördad och den lilla dottern som dog tidigt och så mannen hennes dog när de var på väg hem från Kina efter alla år där. Hon själv dog i Sverige och var tydligen en enorm personlighet.
Tack så mycket för värmande rader i min blogg.
Kram

Anonym sa...

Jag borde väl ha skrivit att det var jag...Maggan, livsglimtar jag har lite för bråttom och jag vet inte hur man gör för att logga in sitt namn här.

Tant Rut sa...

god morgon =)
Alltid lika intressant att läsa det du skriver, du är duktig på att skriva =)
Ha en riktigt bra dag, lämnar en frukostbricka, kramar =)

Anonym sa...

Thorsten Bergman har gjort bra Anderssontolkningar också. Värda en lyssning eller två. Kram Uno

Lisalill sa...

Ååå, var det Thåström som sjöng. Ska packa upp mina nyinköpta högtalare och klura ut hur de ansluts, så jag kan lyssna.
Imperiet är ett av mina gamla favoritband.

Det var mycket och välskriven kulturinfo. Vad duktigt du är som håller reda på allt.
Sköt om dig!
Kram

Birgitta sa...

kommer med en sommarkram till dig !
:-)

Miss T sa...

Vilket intressant inlägg. Där fick jag mig lite till livs.
Ha det gott.
Kramen =)

Miss T sa...

Föresten, Janne Åström gillar jag skarpt. =)

Anonym sa...

Tack för kommentar - Imse ta det cool, sätt på litet grekmusik, skaffe en kall retsina, ut och köp nån gyros, fyll badkaret med halvljummet vatten och ställ in en varm lampa eller halvkroppssolarium - sen är det bara att njuta. Palekallo!

PINGLAN sa...

Tack för dessa kulturtips. Önskar dig en härlig onsdag!

MVH

madonnan sa...

Så intressant. Visste verkligen inte orsaken till Dan Anderssons för tidiga död...

Tack.

Ha det bäst! :)

Tant Rut sa...

God morgon =)
Tack för de orden, de värmde i hjärtat =)
Ha en bra dag, lämnar en frukostbricka, kramar =)