tisdag, augusti 14, 2007

Det bränns

Jag sitter på altanen ute vid stugan och förundras över hur vackert allting är. Utsikten är vidunderlig, jag ser åkrar, röda stugor, en bondgård, fantastiska träd, sjön är spegelblank. Det är så fint att jag nästan blir tårögd. Det här är mitt paradis, här kan jag koppla av, känner inga krav eller måsten.
Jag åkte ut hit direkt efter jobbet igår, eftersom jag har ledig dag idag. Under kvällen var maken och jag ute och paddlade. Vi gjorde ett stopp på Biskops-Arnö och drack det medhavda kaffet.
Jag känner att jag måste ta alla chanser till återhämtning och vila. Jag har så svårt att låta bli att stressa på jobbet. Det är en ruggig balansgång, det behövs nog inte mycket för att få mig att ta ett felsteg.
När jag surfar runt bland dagspressen, hittar jag en intressant artikel på DN debatt, angående senaste tidens hetsjakt på utbrända.
Till min glädje hör jag dock på nyheterna, att Socialstyrelsen har börjat backa, när det gäller de nya riktlinjerna för sjukskrivning vid utmattning och depression. Jag hoppas verkligen att de förstår hur fel de har, en utbränd person kan inte gå kvar på jobbet.
De som har arbetat fram det här förslaget har naturligtvis aldrig själva varit utbrända, för då hade detta förslag inte sett ut så här.
Min egen utbrändhet var av det lindriga slaget, som inte krävde så lång sjukskrivning. Men jag har ändå fått betala ett högt pris, rent ekonomiskt. Jag bytte arbetsplats och gick ner rejält i tjänstgöringsgrad, vilket betydde en ordentlig lönesänkning. Men för mig var det, det enda tänkbara alternativet.
Naturligtvis är orsakerna till de nya riktlinjerna rent ekonomiska. Man tror att detta ska spara in mycket pengar, som ska gå till andra finansieringar. Dock tror jag att det är ett väldigt kortsiktigt tänk.
För alla människor som då blir utslagna ur arbetslivet, hur ska de tas om hand? Ja, inte kommer det att bli billigt i alla fall. För att inte tala om det mänskliga lidandet. Men till det tas det inte särskilt mycket hänsyn till, i dagens samhälle.

12 kommentarer:

Madonnan sa...

Så klokt av dig iaf att ändra ditt arbetsliv, att se om dig själv.

Och det är tråkigt att läsa om alla som uttalar sig utan att ha ngn anknytning alls.

Empati.

Anonym sa...

Imse - jag tror det är en läpparnas bekännelse - deras egen expert dömde ju ut dem. Men jag undertexten var undanflyende, de kommer fortfarande att håla tummen i ögat på läkarna att inte sjukskriva. Rehabiliteringen är det viktigaste; jag har inte fått nån mer än den jag själv skaffat mig. Den är dödsviktig, att komma in i sociala sammahang där man får vara något och någon. Men diskussionen är igån om det omänkliga i nuvarande attityd från regering och mycndigheter - vi får hoppas att nå¨n får upp ögonen för att alla inte kan arbeta alltid och ständigt och hela tiden. kram och tack för kommentar.

Anonym sa...

obs - anonym är jag, fast anonym ärjag inte ändå. kram från Uno

Birgitta-witchbitch sa...

Ja visst är det cyniskt. Och hemskt på samma gång.

Men du vet i alla fall nu att du behöver vakta på dig själv, beträffande detta och det är ju i alla fall en bra början. Sen gäller det att du verkligen gör det också.
Ojdå, här åkte pekfingret upp..det var inte meningen.

Kramar vill jag ge dig istället!!!

cikoria sa...

skönt att läsa att du tar hand om dig och varvar ner när du har möjlighet. att paddla måste nog vara en suverän medicin mot stress, lugnt och stilla vatten och tystnad runtomkring.

ha det gott

Farmor K sa...

Vi får väl hoppas att det sunda förnuftet får lite att säga till om när det gäller utbrändhet. Jag fick också gå ner i tid och med det lägre lön. Men det är värt vartenda öre. Tur att man två om försörjningen.
Låter härligt med paddlingen. Min man har gått på sommarkurs på folkhögskolan vid Biskops Arnö.
Ta vara på alla vackra dagar.
Bloggkram

Marcus sa...

Det låter underbart där hos dig :-) Tänkvärt skrivet av dig, tycker också det finns mkt konstigheter. Många gånger kan inte toppstyrande tänka två steg känns det som. Jag tror de måste börja lyssna mer. Och jag talar inte om att de ska lyssna på sina analytiker. De ska lyssna mer på folket. Byta arbetsplats i en dag, med en lokalvårdare eller sjuksköterska eller nåt. Så får de kanske andra tankar. Vi har ju så bra ekonomi just nu heter det dessutom...
Kram på dig!

Anonym sa...

Jodu det gäller att vara rädd om sig själv när ingen annan är det! Folk har ju så fullt upp av sig själva... Sköt om dig & ha det gott. Kram från Kloktok

Anonym sa...

Så klokt du skriver..
Kram Maggan http//:livsglimtar.wordpress.com

Gunnar sa...

Hej
Hoppas att Du kan fylla på med ny energi.
Socialstyrelsen har kommit med mycket dumt under åren.Detta var dock nästan mer korkat än vanligt.
:)

PINGLAN sa...

Politiker som fattar omänskliga beslut har aldrig varit sjuka/handikappade och tror att de själva aldrig kommer att bli det.

Paddla kanot låter härligt! Önskar dig en underbar fortsättning på onsdagen.

MVH Pinglan

Pethra sa...

Ja, jag säger som Madonnan, klokt av Dig att ändra Ditt arbetsliv. Jag tror det är oerhört viktigt att de som arbetar med att göra den här typen av riktlinjer har egen erfarenhet av utbrändhet, det går inte att förstå hur det fungerar om man inte varit med själv, haft en nära anhörig eller arbetat med det. Tror jag. Jag ser hur pigg ut som helst de dagar jag mår bra, och jag kan förstå att omgivningen undrar. Men de dagar man inte orkar gå ut är det bara de närmaste som ser en. Lycka till och kul att Du blev inspirerad till att göra ett arrangemang. :-)