fredag, augusti 31, 2007

Liten svärmor

Min lilla svärmor är verkligen liten som en kattunge. Liten har hon alltid varit, men nu är det inte mycket kvar av henne.
Senaste året har inneburit ett ständigt resande mellan hemmet och sjukhuset. Hon är svårt hjärtsjuk och har nyligen opererat bort en tumör i magen. Hon har fruktansvärda smärtor på grund av kotkompressioner i ryggen.
Hon har ansökt om ett annat boende, men naturligtvis finns det inga platser. Häromdagen kom hon hem igen, med utökad hemtjänst.
Och jag blir alldeles vansinnig! Det fungerar inte hemma. På den senaste vårdplaneringen sa både hennes barn, hon själv och jag ifrån. Hon kan inte återgå till hemmet!
Men två dagar senare är hon ändå hemma. Hon är så sjuk, så sjuk. Jag har jobbat inom äldrevården i oerhört många år och vet vad jag pratar om.
Nu ligger den här lilla, lilla människan i sin säng hemma och bara gråter. Den svåra hjärtsvikten gör att hon knappt kan andas. Hon har så ont, så ont. Ångesten river tag i henne.
Hon kan och vill inte vara ensam. Det gör mig så ont att se henne. Varken smärtlindring, dryck- eller näringsintag har fungerat hemma.
Varför ska en gammal människa behöva ha det så här? Hon har arbetat och slitit i hela sitt liv. Hon har fött fem barn. Blev svårt hjärtsjuk redan vid femtio års ålder.
Hon har aldrig i hela sitt liv gjort en fluga förnär. Snällare människa finns inte.
Och så ska det sluta på det här sättet.

12 kommentarer:

Ejsns Blogg sa...

Det här är ju fruktansvärt. Det FÅR inte gå till så här. Är i kontakt med många äldre runt om där jag bor. Många får komma till äldreboende med tillsyn, men långt ifrån alla.
Men från sjukhuset och direkt hem. NEJ det får ingen göra. De har ett toppenställe här dit de får vara för rehabilitering och svårt sjuka får stanna kvar.Nästan ingen vill därifrån heller även om de är helt friska. vilket ju din svärmor aldrig kan bli
Men det är klart finns det inga platser så. Men kan hon stå i någon kö för lägenhet i särskilt boende? Men sådant vet ni ju i så fall. Det är väl olika i olika kommuner.
Utökad hemtjänst kan ju inte precis vara vad hon önskar sig, de gör sitt och sticker iväg.
Välfärds-Sverige. Pyttsan.

Hade tänkt skoja lite med dig, men det passar inte idag.

Ha det gott, så gott du kan
Kramar om dig/eivor

Ps Jag kommer inte in varken med gmail eller AB så det blir anonym Ds

curlingmormor sa...

Men så fruktansvärt, hur kan det få gå till på det viset, frågan är om det har gått rätt tillväga, man blir ju lite fundersam.
Stackars lilla människa, vilken enorm lycka att hon har sina nära och kära som kan stötta henne.
Kramizzzz

Lisalill sa...

Jag blev så arg och upprörd på kommunen när jag läste ditt inlägg. Ingen, absolut ingen människa ska behöva ha det så. Äldrevården fungerar under all kritik. Handläggarna nekar serviceboende, vilket de fått order om uppifrån. Därefter avvecklar politikerna sevicehusen med motiveringen, att det finns inget behov.
Usch, jag kokar!
Hemtjänsten går på knäna och hinner ofta inte komma på tiderna som bestämts. Någon social tid räcker blir aldrig över.
Hoppas verkligen att hon snarast får ett boende.
Kram

Znogge sa...

Ja, det är tufft att bli gammal och sjuk i dagens Sverige. Det går inte att ta vården och hjälpen för given tyvärr...
Men ha en bra lördag!

Anonym sa...

Jag blir verkligen upprörd och förbannad när jag läser dina rader.
Vad är det för skitsamhälle vi har fått?
Hörde att vi har ett överskott på enormt många milijarder och så skiter man i vård och omsorg. Men ärligt talat vad är det för land vi har fått?
Mrrrrr
Maggan http://livsglimtar.wordpress.com

Gunnar sa...

Hej
Usch va det låter jobbigt! Visst finns det många som har det bra i vår äldreomsorg men långt ifrån alla.Stackars Din svärmor!
-------
Vill också önska Dig en trevlig helg!
:)

PINGLAN sa...

Jag förstår inte varför politiker lägger ner äldreboenden. De snackar om att äldre VILL bo hemma, bla bla..... Jag har hört många äldre säga att det vore tryggt att bo tillsammans med andra äldre och där det finns personal dygnet runt. Önskar dig en härlig söndag!

MVH

cikoria sa...

Man blir så ledsen när man läser sånt här, det borde vara en självklarhet att de ska få hjälp på rätt ställe. Är man så sjuk är det egna hemmet i ensamhet inte det rätta....
hoppas det löser sig.

kram

p.s hur går det med torkandet av örter?

Madonnan sa...

Så oerhört ledsamt att läsa, att ha det så. Önskar att det ordnar sig...

kram

Anonym sa...

Blir alldeles tårögd av att läsa och veta hur din svärmor har det. Min mor är 80. Hon är så liten och smal för att hon äter dåligt. Men annars är hon pigg och hon och min far klarar sig bra själva. Har ett bra liv. Tänker ofta på om min mor blir sjuk eftersom hon inte har nå´t att ta av, hur blir det då? Därför gör det så ont att läsa om din svärmor, vad är det som väntar oss? Vad är det för värdigt slut på vårt liv? /Rosa tanke

Viktoria/Symboliq sa...

Jag blir så ledsen när jag läser sånt här....och frustrerad...
Det är som värdet på en människas liv har försvunnit....Var tar våra skattepengar vägen...när det inte ens räcker till att ta hand om våra gamla=(

curlingmormor sa...

Hallå där!!!! Hoppas att allt är bra med dig. Jag har en liten utmaning till dig, om du går in på min blogg så ser du vad det handlar om.
Kramizzzz