lördag, februari 06, 2010

I religionens namn

Det diskuteras av och till, huruvida det är acceptabelt att kvinnor klär sig i burka och liknande på arbetsplatser. Min, kanske i mångas ögon, uppkäftiga åsikt är att det inte är okey. Det är inte okey i något sammanhang, tycker jag.

Det är ett kvinnoförnedrande plagg och jag undrar om någon man, skulle kunna tänka sig att bära dylik klädsel?

Även männen förnedras ju av att kvinnor använder dessa, eftersom det vad jag kan förstå, antas att mannen har sådana lustar att han inte kan tygla sig, om han ser huvudet på en kvinna.

Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder, vi firar inte ens skolavslutning i kristna kyrkor längre. Att då tycka att en så tydligt religiös symbol som burka, är något som vi måste acceptera, är inte förenligt med hur vi ser på samhället för övrigt.

Det är min fulla övertygelse att alla människor har samma värde. Att män och kvinnor är och ska vara likställda. Att olikheter berikar. Att det mångkulturella samhället leder till ökad utveckling och förståelse.
Att förtryck inte hör hemma i vår moderna tid.

I Iran har precis 2 personer avrättats för att de ansågs vara Guds fiender. Det anser jag vara det yttersta missbruket av Guds namn.

20 kommentarer:

Madonnan sa...

Jag tycker du är väldigt klok.
Och att behöva gömma sitt utseende, för att man är kvinna...kan inte vara rätt.

Ha en bra lördag!

Kram

Znogge sa...

Jag är också mycket tveksam till plagget ifråga. Att dölja sig för att man är kvinna är liksom så totalt främmande för mig.

Frivilligthete4n tvivlar jag många gånger också på...

Kram!

Pia sa...

De som är positiva till burkan säger ofta att OM kvinnan själv VILL ha den så är det ok. Ja, jag håller med om att det är var och ens val.
Men om de behåller burkan på för att de anar att de annars vanhelgar sin familj, den gamla traditionen o dyl.. då är det ju inte frivilligt.
Jag har hemskt svårt att tro att någon av EGEN FRI VILJA väljer en burka med bara nät för ögonen!!
Men det kanske finns sådana kvinnor, vad vet jag.
Det jag vet är att jag tycker att det är obehagligt att inte kunna se människan inunder. Och DET har inte ens med religionen att göra.

Anonym sa...

Jag är kluven. Jag vill inte ha förbud som leder till knepiga tolkningar och jag vill absolut inte tvinga någon att avstå från att klä sig som de verkligen själva vill. Dock har jag lite svårt, precis som du att tro att det verkligen är den egna fria viljan alla gånger.

UnderCover sa...

Jag skriver under på varenda bokstav!
Varenda bokstav!

Cici sa...

Hörde på radion en interviuv av några svenska tjejer som valt att ha burka. Dom sa att var och en måste få välja fritt hur dom vill gå klädda. Jag undrade då för mig själv om dom skulle acceptera att nudister skulle gå nakna i vårt samhälle. Hur man går klädd inom sina fyra väggar har ingen annan med att göra, men i det sociala samspelet måste det nog finnas vissa regler.

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

Håller med helt fullt och fast. Jag törs inte skriva så mycket mer för sedan jag skrev mitt inlägg eller mer kommentar hos dig om det där som hade med fördomar att göra så är jag nerbombad med kommentarer på min blogg på ett språk och med bokstäver som jag inte förstår. Det verkar aldrig ta slut. Så jag ska nog inte ens skämta, för det var ju det jag gjorde i mina kommentarer hos dig.

Bäst att ta det lugnt ett tag. =)

Ejsans värld sa...

Jag anser att man får ta seden dit man kommer.
Vill man sedan ha det så ska ju ingen förbjuda det heller. Men jag undrar om alla verkligen vill ha det.

Svar: Lovar inget bestämt om någon bild. Inte än.

Ha det fint

Kram

Uno sa...

Bra blogg!!! Bra underbyggd argumentation, toppen. Ta hand om min lunga är du snäll, jag skulle vara trygg!!! För mig är kvinnan mer än mannen. Utan hennes arbete skulle det vi kalla tredje världen kollapsa som min lunga, ja värre än så. Hur fan är vi män skapta? Uno

Brandon Lee sa...

Hmm,vissa delar av sitt utseende gör man klokt av att gömma,.och då tänker jag främst Svenskor på utomlandssemester. Ett bra exempel om den Svenska arrogansen såg jag på Sri Lanka. Några inte alltför unga tjejer som kommer till stranden, sliter av sig bikiniöverdelen och lägger sig ner. Efter en stund kommer en vakt, och säger till att de ska ta på sig överdelen, för att lokalbefolkningen tycker att det är obehagligt. Vad händer då? Ja, kvinnorna börjar skrika och gapa över sina rättigheter, att de gör som de vill, var de vill, när de vill osv, att de minsann kommer från Sverige där alla är jämnställda, fria att göra som de vill etc. Hur jävla dumt är inte det, den Svenska burkan tycks sitta över tuttarna. Vad är värre, att visa sina bröst i ett land där de tycker att det är stötande pga religiös anknytning, eller att inte visa sitt ansikte i Sverige pga religiös anknytning, friheten sitter väl inte i ett klädesplagg? Om så, då börjar H&M snart sälja den,friheten, billigt,.kan hända därför att den tillverkas i Sri Lanka. Nej, lite distans behövs mitt i allt frihetsiveri, diskussionen om burka i västvärlden börjar få smått komiska propotioner och inslag, för mycket av navelskåderi av "kläderna gör kvinnan" nivån, lite mer självinsikt är nog hälsosamt.

Pinglan sa...

Jag är också tveksam till burka och nikab. Bra att ifrågasätta dess betydelse.
Jag tycker det är otäckt med människor som döljer sitt ansikte.
Ha en fin dag!

kloktok sa...

På 80-talet kom många flyktingar från exempelvis Iran hit... Folk som flydde undan ayatollor och mullor som införde en mer militant syn på Islam och inte ville anamma exempelvis den stränga klädkoden eller acceptera den religiösa militanta kvinnosynen...
Därför anser jag att det är viktigt att Sverige inte är naiva och tror att det inte är ett problem när krav på rättigheten att bära strikt klädsel utifrån trosuppfattning kommer skapa problem i ett öppet samhälle...

Förvisso har vi religionsfrihet i Sverige, men om man ändå tycker att Sverige är ett skitland och att svenska kvinnor klär sig som horor, så är det ju fritt att inte bo här anser Kloktok...

Nä, jag är inte en anhängare av SD! Trist at tbehöva förtydliga det men...

Vad jag menar är att vi i Sverige har många som tror på islam och inte tycker det är konstigt att anpassa sig till det samhälle de lever i, som förstår att ett medborgarskap inte enbart innebär rättigheter utan även vissa skyldigheter. Dessa islamska fundamentalister med krav på religiös klädsel förstör för så många... För burka/nicab etc är inte representativt för ett öppet samhälle, men vi kanske tycker det är okej att vissa ska stå utanför det vi kallar det gemensamma?

Sköt om dig...
Fridens & kram

veiken sa...

Jag bryr mig egentligen inte om vilka kläder folk bär, men när man döljer allt t.om. ögonen, då är jag inte med längre! Vad som helst kan ju finnas under. Det gäller ALLA som inte visar sitt ansikte.
Ha det gott!

Charlotte sa...

Håller oxå med dej där!
Men vår granne som kommer från Irak, hans fru hon bär "schador" pga av hennes religiöst stränga far, så hon kan inte alls tänka sej att gå ut utan sitt dok!
Fastän hennes man säger åt henne att vi bor inte i Irak nu, du kan gå omkring utan, så väljer hon själv att inte göra det.

Så nu är ju frågan: om man då är sån uppfostrad sen generationer tillbaka, ska vi då bara ta av dessa kvinnor den? Hur naken skulle då dom inte känna sej?
En mycket svår fråga!!


Kramar!

Pennelina sa...

Jag kom att tänka på nunnor... de har också packat in sig sedan urminnes tider. Inte för att jag är för slöjor av diverse slag, jag bara undrar varför vi inte reagerar lika mycket på nunnornas klädsel?

Dags att tänka nytt kanske :-)

Kram!

Helga - precious sa...

Vi har ju maskeringsförbud i Sverige så det är väl ett lätt beslut här iaf...

Polargrevinnan sa...

Om man blivit uppfostrad på ett visst sätt, till exempel bära burka, då är det inte lätt att förändra sig. Vi vet ju inte om det är kvinnans beslut eller det är ett tvång från släkt och make. Om dessa kvinnor ska ha någon chans att komma in i vårt sociala liv är det lättare att bryta med sedvänjan. Jag tror inte på ett förbud men att restriktioner i arbetslivet måste respekteras. Sjukvårdspersonal måste oftast bära kortärmade blusar.
En kvinna med burka är helt utestängd från arbetslivet, vilket är hellt rätt. I vår kultur ser vi varande vid all kommunikation.
Vi får väl hoppas att männen till kvinnorna i burka inser att att om de ska stanna i Sverige, så blir allting lättare om de hjälper sina kvinnor att inte skilja sig från mängden. Religonsfrihet är viktigt, men burkan är en sedvänja.
Varför den har uppkommit vet vi ju alla.
Den här frågan kommer att diskuteras i det oändliga, vilket är bra - om vi vill en förändring.
Ha en bra dag.
Kram Viola

Åsa! sa...

Jag tycker det är otrevligt när människor inte visar sitt ansikte, man vet ju inte vem det är man talar med. Och då menar jag all maskering utav ansikten.
Som Helga skriver så har vi ju faktiskt maskeringsförbud i Sverige.
Minns du bilden från tunnelbanan där den gamla damen sitter på ena sidan och maskerade huliganer på den andra? Så otrevlig. Vill minnas att den bilden fick pris utav något slag.
Så är det med maskerade människor, det är jätteläskigt. Om en person utklädd till clown ringde på min dörr skulle jag tycka att det också var läskigt!
Det är många intressanta åsikter som kommer fram här i dina kommentarer, bra ämne du tog upp!
Kram

Gunnar sa...

Ja det känns lite främmande och gammaldags

emsa sa...

Kan inget annat än att hålla med dej!!
Du skriver så bra!! Kram