måndag, februari 08, 2010

Kvinnlig frihet

I mitt förra inlägg skrev jag om användandet av burka. Huruvida det är något som vi kan acceptera även i vårt land.

Min ståndpunkt är oförändrad. Burka är ett otidsenligt plagg. Gjort för att osynliggöra kvinnor. Se bara på de islamistiskt styrda länderna, som till exempel Afghanistan. Under talibanstyret blev alla kvinnor tvungna att använda burka. Det var bara en av alla lagar som tillkom, för att göra kvinnor osynliga och utan rättigheter.
Och fortfarande är kvinnornas situation i Afghanistan oförändrad. Likadant är det i övriga islamistiskt styrda länder. Kvinnors friheter och rättigheter är starkt begränsade.

Jag tror inte att det finns någon som helst frivillighet i burkabärandet. Det är påtvingat kvinnor via lagstiftning och sedvänjor.
Lagar och seder stiftade av män, för att vidmakthålla makt och för att kvinnor inte ska ses och höras i dessa samhällen.

18 kommentarer:

Vicke sa...

det finns några undantag men jag tror som du

skrivanne sa...

Alltid svårt att komma med några bra kommentarer när du skriver om ett sånt ämne...
Men du vet att jag tycker om dig även om jag inte kommenterar så ofta numer!
Kram Anna

Okki sa...

Håller fullständigt med dig...

Pinglan sa...

Håller med skrivanne! Kan inte komma på någon bra kommentar.

Ha det fortsatt gott!

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

Frivilligheten består nog i tradition och lagstiftning. Har det alltid varit på ett visst sätt så tror vi till slut att det är frivilligt.

Jag läste något om nunnor men det ser inte jag som riktigt samma sak, de döljer inte sina ansikten. Ett ansikte visar och säger så mycket för att vi ska kunna kommunicera med varandra.

Att människor får dölja sig så där, det känns verkligen som att man har någonting att dölja också. Det känns för mig att vi är dubbelbottnade om vi inte tillåter och reagerar på när brottslingar, aktivister mm men vi tillåter att andra grupper gör det.

Vad är skillnaden på en mans ansikte och en kvinnas?

Sarah sa...

ååh, vad jag håller med dig!! Och du - jag har en award till dig! Kraaam!

Daniel sa...

En värld, en kultur, en religion man själv inte kan riktigt förstå.

Man borde tala fler som bär dom å förespråkar dom för att få bättre förståelse.

Cici sa...

Det finns, som jag skrev till ditt förra inlägg, unga tjejer, födda och uppväxta i detta land, några med svenska föräldrar men som konverterat till islam, som har valt att gå omkring i burka.
För min del tror jag att det är för att känna sig speciella och för att väcka uppmärksamhet. En del går med trasiga kläder, metallföremål överallt på kroppen, kritvita ansikten med mycket svart smink, ja det finns alla grader. Andra unga flickor söker upp mördare som sitter bakom galler och gifter sig med dom.
Och några tjejer tar på sig en burka.

emsa sa...

Håller med och kommenterar:
Praoelever som vill ha " myssen på" (eller keps)pga att "det är deras identitet" får söka ny praoplats!
-Så kallt har vi inte på vårt jobb!!
-Men jag får ha den i skolan!!!
-Och nu får du välja, se hur det fungerar på vår arbetsplats eller gå till syokonsulenten och fixa ny prao!
Tre av fyra att tagit av sin "mysse" och stannat!
Sen har det funkat bra!
Kram

Charlotte sa...

Nu är det ju skillnad på en burka och en schador el vad de nu alla heter.
En sjal som är tunn som bara är för insynen till hennes hår som andra män inte ska se, är väl okay..eller?
Burkan däremot, de ser du bara ögonen. tycker jag är lite värre...eller?

Som sagt en jädrigt, knivig fråga

Kraam

Znogge sa...

Frivilligheten är nog aningen tveksam. Vad händer om kvinnan avstår att bära den? I konsekvensken speglas valfriheteen...

Pennelina sa...

Jag tror att det viktigaste i sådana här frågor är att se vad de som lever i en tradition menar, och att vi försöker se saken ur deras synvinkel.

Det är många som faktiskt vill leva efter gamla eller religiösa traditioner och regler. För dem är det vårt krav på frigörelse som blir ett hot. De behöver vår förståelse lika mycket som dem som vill förnya sig.

Det som är viktigt för oss här i Sverige är att bestämma oss för hur mycket av vår kultur och våra seder och bruk som vi vill bevara. Som det är nu upplever jag att vi tar mer hänsyn till de som kommer hit...

Kvinnotankar sa...

Har själv ett inlägg om niqab i min blogg just nu. En massa tankar väcktes efter att jag lyssnade på radion på hemvägen i söndags. Titta gärna in läs! Och jo, jag instämmer helt i vad du skriver!
Ha det gott
Syster Yster

Pennelina sa...

Såg just inslaget där en tjej vill operera om sig för att försöka få tillbaka sin före detta pojkvän... det fick mig att tänka efter. Hur mycket "tvång" sätter vi inte oss själva under på vår väg genom livet...

Kram från Pennelina

Susjos sa...

Som Pennelina skriver,så är det viktigt att försöka se saken/traditionen från deras sida också,även fast jag har svårt för burka,och har svårt att tro att kvinnorna från början frivilligt börjat använda den.

Filifjonkan 1 sa...

Godmorgon Imse Ja då jag är igång korta stunder framför skärmen sitta är svårt ännu, men ditt inlägg om burka håller jag helt med om men dessutom då den här domen som föll att han får 65000 i ersättning för att han vägrade ta en kvinna i handen som dessutom skulle bli hans chef han blev dikriinerad sa de för han inte fick det jobbet, Men alltså hallååå vari ligger diskrimineringen jo den kvinnliga chefen som inte skulle vara fin nog för honom att hälsa på för hon var kvinna ju. Men de säger rätten inte alls jag menar att det är att underblåsa sådana dumheter som muslimerna har för sig i skydd av sin religion inte klokt ju.Han får vara så vänlig att rätta sig eter Sveriges gällande regler som alla andra annars kan han ta och resa hem till sitt hemland då vad gör han här?Tänk att haen sådan som arbetskamrat vilka komplikationer ställer inte den till morr,, Ja jag blir så upprörd när lagarna inte fungerar Ge honom betalt va för att bete sig som en knöl!Hur och hur så skall du ha en bra dag.

Åsa sa...

Som Znogge skriver, varti ligger friheten om man beaktar konsekvenserna för de kvinnor som vägrat gömma sina ansikten?
Det är så bra att du skriver om detta Imse!

Pia sa...

Håller fortfarande med dig, Imse och Znogge oxå.. Väldigt bra inlägg.