tisdag, augusti 10, 2010

Det krävs en förklaring

Det kanske är på sin plats med en förklaring, till föregående inlägg. Och svar på frågorna i kommentarerna.

Scoutingverksamhetens ledord är och har alltid varit "Learning by doing". Och vad blev det för learning för scouterna på det här lägret? Jo, de lärde sig att det finns en betydande, om än liten gren inom verksamheten, som förespråkar hårt arbete och disciplin.
Att sättet vi jobbar på i vår kår, inte är allenarådande.

De lärde sig att i pressade lägen ställer man upp, man hjälps åt, allas bidrag är lika viktiga. Och alla behövs, för att få en någorlunda acceptabel tillvaro.
Ska vi till exempel hämta ved, för att laga mat till 50 personer, så måste vi hjälpas åt.

Att vara scout i allmänhet är tufft och krävande. På läger är det extra tufft och krävande. På ett läger av den här kalibern är det naturligtvis så, att man sätts på hårda prov, både barn och vuxna.

Att jag inte bara drog därifrån, beror på att jag dels är envis som en åsna och så gott som alltid slutför det jag påbörjat, dels för att barnen behövde mig.

Jag opponerade mig då och då, mot de som styrde och ställde, men jag vägrade bestämt slösa energi och kraft på att komma i konflikt med dem.

Bästa sättet att dämpa sådana här människor, är att helt enkelt inte bry sig så mycket. De är så vana vid mothugg och förväntar sig det, att de blir mer eller mindre tillplattade om man inte ger dem näring till konflikter och bråk.

Vad fick då barnen med sig från detta läger? Jo, de fick lassvis med beröm från sin ledare (jag), de fick veta att deras insatser var oerhört värdefulla och att de faktiskt stod bakom hela byns välbefinnande.

Själv fick jag en helt annan referensram för vad som är jobbigt...

9 kommentarer:

Nonna sa...

Ja du ser Imse, man slutar aldrig förvånas att en del orkar hålla på, du hade precis rätt taktik.
GE DEM INGEN PLATS - de ska bara nonchas de här typerna.
Tyvärr finns det många i chefspositioner ute i arbetslivet.
Barnen fick lära sig rätt fokus och känna att de gjort det bra och det var ju syftet med alltihop!
Bra jobbat! Dessutom lär vi oss själva massor varenda dag - även det negativa kan vara positivt i livsläxor räknat!
Kram Nonna

caja sa...

Du låter som en människa med sunda ideér om hur livet ska levas och om på vad energi bör läggas på! Rätt handlat och tur för barnen att du fanns där ;-)
Kram/c

Susjos sa...

Herregud,jag har just läst om din vecka,att du stod ut! Sjysst av dig förstås att stanna,förstår att barnen behövde DEJ!!!!!!

Skönt att vara tillbaka på jobbet då ! :)

Gunnar sa...

Ja det är nog viktigt att scoutingen blir lite lustfylld också. Jag har goda erfarenheter från när min som var med.

Znogge sa...

På sätt och vis en väldigt lärorik lägervecka även om det var kanske något bistra erfarenheter. Jag tror det var tur för barnen att du var där för lagom är alltid bäst!

kram

Pinglan sa...

Det kändes säkert bra för barnen på lägret att få ditt fulla stöd och engagemang.

Önskar dig en fin onsdag. Ha det så gott!

Helga sa...

Det låter ju oerhört orättvist. Matlagningen skulle naurligtvis ha fördelats på olika grupper och olika dagar så att inte några fick kämpa med det varje måltid.

Pia sa...

Skönt för barnen att du fanns där för dem och peppade och hyllades deras arbete.. Fy för såna där typer som bara tar över och utser sig till ledare.. Låter ju som en fruktansvärt ojämn fördelning av sysslor.. Till de där "ledarna" säger jag som Errol gjorde: "Skämmes ta me faan"!
Kram!

Åsa! sa...

Ibland är det bättre att hålla en låg profil. Skönt för barnen att du fanns där för dom!