torsdag, september 13, 2007

Pengar styr

Blev riktigt ledsen igår, när jag såg ett nyhetsinslag om Kalle, som inte får fortsätta sin framgångsrika behandling av sin dödliga sjukdom. Behandlingen är för dyr, landstinget backar.
Och visst är behandlingen extremt dyr, men det är en oerhört sällsynt sjukdom och de övriga tre personerna i Sverige, som har denna sjukdom får behandling. Där tror jag landstinget går emot lagen, det ska inte bero på var man bor, om man får behandling eller ej.

Kalles behandling har givit väldigt positiva resultat, han kan t.o.m. arbeta fyra dagar i veckan. Han arbetar alltså och betalar skatt. Om behandlingen avbryts är det sjukskrivning som gäller. Och förmodligen rätt dyr vård av Kalle, på grund av att sjukdomen bryter ner kroppen.

Kalle är 20 år. Utan behandling kommer Kalle inte uppleva sin 30-årsdag. Och så sitter en cynisk läkare i TV och säger att alla är dödliga, att livet i sig är dödligt. Resonerar man så, kan vi väl lägga ner alla sjukhus. Då är det ingen som behöver vård. Man ska ju ändå dö någon gång.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det för jävligt. Jag blev riktigt riktigt upprörd när jag såg det igår. Satt och tänkte på vad man kunde göra för påstötningar så att han får hjälp. Det är så maktlöst att bara sitta och titta på.
Kram

Anonym sa...

Det är skrämande att en läkare kan uttrycka sig så känslolöst. Han borde inte ha med människor att göra.
Men samhället blir allt mer cyniskt.
Bloggkram

Anonym sa...

Hej
Även om de tär mycket pengar som den här medicinen kostar så kan det väl inte vara särskilt många sådana här fall.Och då borde man kunna kosta pådetta.

Anonym sa...

Jag blev lite frågande. Är det inte "Staten" eller Landstinget som betalar subventionen för läkemedel? Inte det enskilda sjukhuset? Bedrövligt när "kakan" inte anses räcka till. Speciellt när statens kaka är så oändligt stor. Dra in på 3 statsråd eller på några i riksdagen så finns plötsligt massa pengar över!

Om det är 6 st med denna sjukdom i Sverige blir det sammanlagt 60 miljoner i kostnad. Men denna kostnad kanske blir lägre med åren i och med att nya upptäckter kan göras! Nya läkemedel och de som funnits ett tag brukar ha STORA prisskillnader.
Men då kanske inte killen finns kvar... Riktigt tragiskt!
Detta samhälle vill inte JAG vara med i.

Ha det gott! /Katrin

PS jag och du fick alltså våra unga barn ganska tätt. Mina andra är -81 och -83, har du fler och från vilka år är de?

Anonym sa...

Nu ser det ut att lösa sig i alla fall!
Vicke

Anonym sa...

Det sunda förnufter har tydligen vaknat. Men det finns säkert fler fall som detta som inte media tar upp. Äldre människor är inte säljande rubriker.
Bloggkram

Anonym sa...

Så kan man undra varför han blev läkare...var finns empatin?

Så bedrövligt att läsa. Och jag tror jag såg ett nyhetsinslag om det idag, kom in på slutet.

Kram:)

Anonym sa...

Vimse - vad ska man säga än att sorga. Shitt, kort sagt. Tack för klok kommentar hos mig. Baba U

Anonym sa...

Nu har det ju ordnat upp sig för honom. Tack och lov.

Kram

Anonym sa...

Ja pengar styr....fruktansvärt tröttsamt men så är det....människoliv är inte lika mycket värt som ....pengar...
Bloggerisvar:
Ja det ligger det något i....marknadssäsongen håller på i 3 veckor till sen ska jag försöka vara lite"normal".... vila och titta på tv mm...
Hoppas allt är bra med dig
Kram

Anonym sa...

Tack! Vi blev klara med ena delen idag av arbetet!
jaa, man får gneta på och se vad det blir i slutändan :)
kram på dig!

---
Är det nåt som är sjukt så är det resonemanget från vissa människor! :/
Klart han ska ha sin medicin :)
Kram på dig

Anonym sa...

JO visst är det upprörande att det finns medicin men att den är för dyr... Vad är det för vits då att medicinen överhuvudtaget finns? Det måste vara oerhört för killen att veta att den finns men att det inet är för honom för att den är för dyr... Vadå för dyr? Vad är ett människorliv värt i pengar? Ett basbelopp? 16000 kronor?!! VEM ska bestämma det?!!
Sköt om dig. MVH & kram från KLoktok

Anonym sa...

God morgon go´a vän i etern =)
Det är för tragiskt att det skall vara så, ingen väljer ju att drabbas av en sådan sjukdom, ja inte av någon sjukdom alls för den delen.
alla ska ha rätt till hjälp, oavsett vad det kostar anser Tant Rut !!
Ha en skön helg, lämnar en korg full med helgmyspys i, kramar =)

Anonym sa...

Läste nu att Kalle får sin vård! Ett klokt beslut för allt annat hade ju varit rena vansinnet!
Trevlig fredag!

Anonym sa...

Hoppas Kalle får sin medicin!

Jag ber om ursäkt att jag har slarvat med att besöka din blogg, Imse!

Jag vill dock tacka för dina goa´peppkommentarer i min blogg.

Hoppas du mår bra.
Önskar dig en skön helg!

MV

Anonym sa...

Så då har vi -81, -83, -85 och -87 tillsammans. Vilka UDDA personer vi är...
;o)
Ha det gott! /Katrin

PS Jo, landstinget är det som betalar. Men dyrt kan det vara direkt i inledningen av ett nytt läkemedel pga oerhört dyra processer. Sen efter år av forskning kan de förenklas, optimeras och ge större utbyte. Men det ÄR dyrt att utveckla läkemedel. Några miljarder per färdig medicin...

DS

Anonym sa...

Ja egentligen är det vansinnigt att Landstingen ska styras lokalt och få en påse pengar som de sedan ska hushålla med var och en inom sitt L-ting. Det borde vara centralstyrt så att vården VAR lika för alla var man än bodde i landet.
Tur för Kalle att de andra L-tingen ställde upp, vad hade hänt annars?
Detta är vårt fina Sverige av idag!
Kram

Anonym sa...

Klart lilla Kalle ska få vård, problemet var väl bara att en så tung kostnad inte kan ligga på ett sjukhus så att andra som behöver vård drabbas. Jag förstod att det skulle lösa sig.
Det måste finnas internationella medicinska lösningar när det handlar om så höga kostnader. Sån kan inte ett sjukhus stå för.
Önskar dig en trevlig helg...
Maggan

Anonym sa...

Tittar in och önskar dig en trevlig helg!
Vicke

Anonym sa...

Sjukvården ska rädda liv, inte ifrågasätta kostnaderna. Det går att tigga pengar. I sådana här fall borde de ropa på hjälp till allmänheten. Är säker på att hjälp finns att få. Både i näringslivet, hos privatpersoner, skönhetsoperationsvärlden osv. Marknadsföring. Pengar finns. Vi är inget fattigt land. Snefördelningen däremot är stor. Cynismen bara växer och växer. Rosa tankar

Anonym sa...

Tydligen bra at treagera ialla fall! Det ser ju ut att lösa sig ett tag för grabben... Sköt nu om dig & ha det gott.
MVH & kram från Kloktok