torsdag, januari 14, 2010

Jag är så jävla upprörd

Ursäkta mitt språkbruk, men igår såg jag en skräckfilm, som fick mig att bli kräkfärdigt arg. Filmen handlade om kvinnan som tog sitt liv, sug på de orden, tog sitt liv, efter att ha kränkts å det grövsta av Försäkringskassan.

Hur i helvete kan någon inkompetent handläggare sitta och underkänna ett läkarintyg, skrivet av kvinnans läkare, där han påtalar att det är hennes psykiska sjukdom, som utgör hindret för arbete?
Hennes psykiatriska diagnos var depression och ångest. Vad kan svårt deprimerade personer göra? Jo, just det, det föreligger alltid en självmordsrisk vid svår depression. Vid insatt behandling ökar till och med den risken påtagligt under en period.

Ska inte en handläggare på Försäkringskassan känna till det här? Ska inte chefer och ansvariga på Försäkringskassan säkerställa att personalen har de mest elementära kunskaperna i psykisk och fysisk hälsa?

Svårt sjuka människor är samhällets bottenskrap. Är du till råga på allt psykiskt sjuk, är du inte värd mer än en hundskit på gångbanan.

Arbetsförmedlingen ska nu överta ansvaret för denna människospillra. Hur, hur, hur i hela friden ska dessa personer kunna få jobb?
När det dräller av arbetslösa ungdomar. När företag läggs ner och kompetent folk i massor står utan arbete.

Jag fullständigt hatar när flata politiker och menlösa tjänstemän hävdar att de bara följer lagen.
Det gör vi alla andra också. Varenda människa i Sverige måste följa lagen.
Men vi har ingen lag som säger att vi ska ta död på svaga och sjuka.

Experter har länge varnat för att den här reformen kommer att öka antalet självmord. Detta är ingenting oväntat.

Jag som själv har varit utbränd, vet hur oerhört utsatt man är, när man krälar på botten. Lyckliga omständigheter gjorde att jag kunde ta mig upp till ytan igen och reparera mig till en styrka jag aldrig haft tidigare.
Men många, många har inte de omständigheterna och förutsättningarna omkring sig.
Ett sådant här agerande från en myndighets sida, kan då bli det som får bägaren att rinna över.

Vad vinner alliansen på detta? Ja, sänkt förtroende förstås och möjlighet att sänka skatterna.
Vad vinner vi, vad vinner de svaga och sjuka? Svara på det, den som kan.

22 kommentarer:

Znogge sa...

Det är skandal att en handläggare på försäkringskassan kan sätta sig över en läkares bedömning. Man blir målläs av dessa tramserier och tokfasaoner!

kloktok sa...

Det är det nya Sverige...:(
Tyvärr!

Fridens & kram

Humlina sa...

Det värsta för de som söker försäkringskassans
arbetsförmedlingens
A-kassans
med fleras hjälp
är att de blir ifrågasatta
misstrodda
som om maktens män o kvinnor bestämt att alla hittar på
alla försöker bara smita undan
Det är en kuslig kyla som sakta men säkert breder ut sig i vårt samhälle på många plan
där pengar är mer värda än människoliv. Tur att vi har något att säga till om vart fjärde år i alla fall!
Uppfriskande och engagerande har du skrivit...härligt

Tant Brun sa...

Detta inlägg borde ansvariga personer få läsa. Jag var så upprörd igår att jag nästan grät. vart är vi på väg? mycket bra inlägg, tänk om man kunde länka det till ansvariga i ärendet.
kram Bibban

Veiken sa...

Snyggt jobbat, Imse! Jag skriver under på varenda ord du skriver! Det är ett val i höst........Kram

Å sa...

Den som är bäst lämpad att bedömma någons hälsa/ohälsa och därmed arbetsförmåga/arbetsoförmåga (förutom personen själv) måste väl ändå vara den som är utbildad i just detta, dvs läkaren. Jag ser rött bara jag hör ordet försäkringskassan i dessa sammanhang. Själv blev jag nekad sjukpenning i slutet av min andra graviditet trots att jag sjukskrivits av min läkare.

Väl rutet imse!!!

Helena sa...

Fruktansvärt och totalt omänskligt. Har själv drabbats av F-kassan och har nu ärenden som ligger hos Länsrätten för att få en 9 månader lång sjukskrivning godkänd. Jag vet hur det kändes när jag var på botten. Den fruktansvärda, oförstående attityden man bemöttes av. De standardiserade fraserna. Paragrafrytteriet. Jag blir förbannad bara jag tänker på det. Och då denna stackars människa som slutligen drivits till ytterligheternas yttersta gränser och som inte sett någon annan utväg än självmord! Så hemskt och tragiskt.

Uffematten sa...

Tårar och förbannelser flödade här i huset i skogen igårkväll...
Det är ta mig sjutton helt sanslöst hur eländigt det har blivit i det "nya Sverige"...
Det är ju val i år och det är väl bara att hoppas att det blir skifte. Sen är ju frågan HUR någon överhuvudtaget ska kunna reda ut röran som alliansen har ställt till med.
Blir det inte maktskifte tror jag ta mig sjutton att jag lägger ner verksamheten. Det ska f-n gå och känna sig misstänkliggjord bara för att man inte är arbetsför... Det räcker så väl med ontet! Och vad är det som säger att inte vi som har icke tidsbegränsad sjukersättning blir utsatta för samma behandling om dessa empatilösa tokar får fortsätta regera?

livetsommaria sa...

Usch ja, jag såg också programmet igår och blev riktigt illamående. Tycker det är fruktansvärt så hon (och säkert många som vi aldrig får reda på) blev behandlad och jag förstår inte vart vi är på väg. Det är så ovärdigt att behandla människor på det här sättet!!

messan sa...

Ja, hua mig...det är galenskap just nu med FK och alla människor de ger sig på med sitt inskränkta byråkratiska sätt. Undrar om de vet att det handlar om människor!!??

Anonym sa...

det är alliansens nya ättestupa frågan är när kommer fattigstugorna tillbaka fast de finns ju redan i form av härbärgen avsedda för uteliggare och tillfälligt bostadslösa men människor som kämpar och gör så gott de kan förtjänar bättre ta ifrån alliansen deras digra inkomst och ge dem samma inkomst som en förtidspensionerad får skulle vara intressant att se hur de klarar sig då!!!!!!!!!

B-M

Filifjonkan 1 sa...

Hej Imse. Ja det v ar ju hemskt hon var ju verkligen i behov av hjälp arma människa visst blir man upprörd nåt hemskt och de säger bara att de följer bestämmelserna Men att de kan köra över en läkardiagnos det gör en väldigt fundersam hur är det möjligt de idiotförklarar ju läkarna i vissa fall då varför klagar inte de högljutt tro? Locket är lagt på verkar det som.

Pennelina sa...

Ibland undrar jag om man måste vara totalt blind och känslokall för att ha ett jobb där man egentligen ska vara till hjälp för människor i nöd, kris eller trångmål.

Annars måste man börja ifrågasätta varför sådana människor så ofta hamnar på sådana platser!

Idioti!

Kram från Pennelina

Babsan sa...

Kunde inte ha sagt det bättre själv!

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

Jag kan inte svara på din fråga. Däremot kan jag applådera ditt inlägg och gör det högt och tydligt.

Jag har ju varit i en liknande situation som dig och även jag är mycket starkare än någonsin idag, ingen som sätter sig på mig utan att jag ryter till numera och det känns skönt mitt i allt elände som är idag.

Jag får snart sätta mina steg mot arbetsförmedlingen, ingenting jag ser fram mot samtidigt som det blir intressant ur ett annat perspektiv.

Nya Sverige - ja vi verkar få leva med det här i fortsättningen. Jag såg löpsedlarna men kom inte ihåg att köpa tidningen. Några nyheter såg jag inte igår, det är i alla fall fruktansvärt.

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

En kommentar - hundskit får du inte gnälla över så det finns en stor skillnad.

Okki sa...

Det finns inte ord för hur hemsk det har blivit.

Slå på dem som redan ligger.

Berith sa...

Skandal är bara förnamnet!!
Bra skrivet !!

Kram Berith

Helga - precious sa...

Detta måste få ett slut och det snart! Jag blir tokig när jag hör alla historier om stelbentheten i systemet. Ingen medmänsklighet alls...

ingersord sa...

Allt är redan sagt....
Ett land som styrs av empatilösa individer!
Skandal!
Du har uttryckt dej som en riktig IMSE ska!!!
//den andra imsen...men guuu det låter ju nästan som IBSEN...

Citrus sa...

Bra skrivet jag hänger med och håller med!
Det var någon som skrev att "det är val i höst". Men se det brukar inte löna sig, vi har ju bytt till sossarna förr efter upprördhet över borgarnas politik, men inte ändrar sossarna på något när de väl är valda. De är nog glada att någon vågat göra saker de själva borde gjort för länge sedan. Nu menar jag inte att det här sista draget av borgarna är något jag tycker är rätt, inte alls. Men man ska nog inte ha ett dugg hopp om att sossarna skulle vara en lösning på de problem som har uppstått.
Undrar varför de inte har övergångar mellan de olika systemen med pengar till de sjukskrivna, det vore ju så lätt att göra så och under tiden hinner de se vilka som faktiskt är i stort behov av sin sjukskrivning, utan att personen behöver må så dåligt och bli så "ställd på gatan".

Sen har jag läst och läst i bloggen din och skrattat över ditt härlig skrivhumör med grå kofta som blir grön på jobbet, sen ser dig på flygplatsen i Australien där de har kastat dig på bandet ut mot inpackning på närmaste plan hem. För vem vill ha en tokig kärring i sitt land?
Jag är då så glad över att det är vårt land du bor i och att maken fick sig ett gapflabb när du trodde att han hade bytt koftan var ju för härligt.

Kram Maggan http:livsglimtar.wordpress.com

Pia sa...

som du vet har jag ju redan skrivit om det här.. jag är så förbannad så håret reser sig!!! Inte för egen del, men å andras vägnar. Du har så rätt i det du skriver.. Det är f-n inte klokt!
*är högröd i ansiktet av ilska*