lördag, januari 23, 2010

Det extrema

Något av det mest skrämmande som finns, åtminstone enligt min åsikt, är extremism. I alla dess former. Religiös, politisk, våldsam, rasistisk osv, spelar ingen roll. Bara detta att man tror på något så till den milda grad, att även andra människor och till och med samhällen, ska pådyvlas ens värderingar är för mig hotfullt och skrämmande.

Ens tro och och ens gudar finns inom en. Och ska så förbli. Ingen ska tvingas att tro på mina gudar eller ideal. Vare sig det är Gud, Buddha, Pippi Långstrump eller Mumintrollen, som jag tror på.

En trosgren som skrämmer mig, en bland många vill jag påpeka, är islamismen. Inte islam och muslimer i allmänhet, utan den extrema sidan. Den sidan som vill omforma länder och samhällen, till platser där den extrema läran måste följas av alla dess innevånare.

Jag är övertygad om att de flesta muslimer som lever i Sverige är vanliga hyggliga människor, som vem som helst av oss. Det är inte dessa människor jag vill åt. Inte på något sätt. Det vill jag med bestämdhet poängtera.

Jag tror också att det finns starka krafter som vill få oss att tro att alla människor med muslimsk bakgrund är en säkerhetsrisk. Dessa krafter banar väg för till exempel invandrarfientliga partier. Vilket naturligtvis är ytterst skrämmande.

Länder och samhällen ska vara sekulärt styrda. Det är min fasta övertygelse. Religion ska tillhöra den privata sfären och ge människor styrka och hopp. Inte lidande, förnedring och död.

13 kommentarer:

kloktok sa...

Kloktok fruktar alla extremister oavsett vad de så enkelspårigt tror på...
För all fanatism är av ondo är min uppfattning!
sköt nu om dig & ha en fortsatt trevlig helg.
Fridens & kram

Brandon Lee sa...

Känslan att islam hotade kristendomen är gammal skåpmat från korstågstider, muslimer var inte så förtjusta att få långaväga gäster,.inte Finländare heller när Svenskarna kom på besök,.allt i religionens namn,.det du Imse. Rent statistiskt har kristendomen skördat många fler offer än islam,.med kyrkans och statens välsignelse, så det går alltid att diskutera om vem som hotar vem. Men, religion har alltid varit, och kommer alltid att vara ett politiskt verktyg att styra den dumma massan med, mest i avskräckande syfte,.och visst de lyckats de bra,.eller hur? Ha det.

imse sa...

I religionens namn görs mycket skit. Och islamistiska extremister ser jag som ett stort hot.

Pia sa...

Håller med dig!!! Och överallt finns det extremister, människor som drar saker till dess extrema gräns. Det kan vara sekter likväl som patrioter. Såna som inte kan tåla andras avvikande åsikter och inte kan ta en diskussion utan VET vad som är rätt.

Åsa! sa...

Kan inte annat än hålla med dig, fullt och fast! Hur många religionskrig finns det inte i världen? Skrämmande!
Ha nu en go fortsättning på lördagskvällen!

Veiken sa...

Fanatism är ett djävulens påfund! Finns inget utrymme för något utom den "enda sanningen" Bëvare oss för det i alla former! Kram

Cici sa...

Det räcker nog med att säga extremister. Vilken religiös beteckning som ligger bakom har nog mindre betydelse. Hur som, är nog ingen extremist religiös, bara fanatiskt inställda på det dom itutats. I USA, Japan, Indien eller Sverige. Risken att råka ut för något av deras vansinnesdåd är minimalt. Det är större risk att sätta sig i bilen och köra ut på vägarna.

fashionhaggan sa...

man kan ju inte anant än hålla med Karl Marx : Religion är opium för folket, det ligger nåt i det, det gör det allt.

Gunnar sa...

Håller med att alla extrema religionstolkare har hamnat snett. Och det gäller kristna,muslimer, judar med flera.
Om det finns en Gud så är ha mild, förlåtande och rättvis...tror jag.
i-)

Pinglan sa...

Jaaa, extremism är otäckt. Tycker det är lite otäckt med islamafobin vi har i väst. Kanske muslimer är lika rädda för kristna???

Tycker alla i världen ska få leva i sin egen tro, utan krig och terror. Om det kunde vara så enkelt....

Ha en härlig söndag!

UnderCover sa...

Kan bara instämma till fullo!

Znogge sa...

Det extrema är aldrig bra. Vad det än gäller...

Kram!

Å sa...

Jag håller med dig om att det är just "extremismen" som är det farliga. Jag tror att religion, i grunden, är något postitivt. Tyvärr görs, och har alltid gjorts, en massa dumheter i religioners namn. MEN jag tror att om inte det hade funnits religioner så hade samma dumheter gjorts, av samma dumma människor, men av andra skäl.