lördag, augusti 08, 2009

Den värsta mardrömmen

Två tonåringar har åsamkat tre familjer och åtskilliga andra människor i omgivningen, den värsta form av katastrof man kan tänka sig. Föräldrar har fått sitt barn mördat och andra föräldrar har måst inse att det egna barnet är en mördare.
Värre kan det inte bli. Tragiken kan inte bli större.

Och man undrar om ingen såg tecknen? Såg inte skolan, föräldrarna, kompisarna att det här är barn som drivs av sjuka tankar. Som inte har normala spärrar.
Hur osannolikt är det inte att två sådana människor träffas i så unga år och lyckas leda varandra till en så bestialisk handling som mord?

Det här är inte vanliga tonåringar. Det här är två djupt störda människor, som kanske på ytan uppträtt som vem som helst, men som inombords haft ett kaos och slagits med demoner.

Har vi fått för stor fokusering på barn med utåtagerande bokstavsstörningar, att vi inte ser tecken från de som till synes verkar vara normala, men som i själva verket balanserar på randen till grav psykisk störning?

Tre tonårsbarn har fått sina framtidsutsikter förstörda, tre föräldrapar har hamnat i en situation, där meningen med livet förmodligen ifrågasätts dagligen.

Vad kan vi, skolan och samhället göra, för att detta inte ska upprepas? För att denna mardröm inte ska behöva drabba en enda människa till?

9 kommentarer:

Znogge sa...

Mitt spontana tips är att politikerna slutar spara på fel saker och inser att skola och omsorg måste få kosta! I dag finns det många barn med speciella behov och då är det otroligt viktigt att satsa när de är små. Sedan kan det vara för sent och bli betydligt dyrare...

Visst är det djupt tragiskt det som hänt och märkligt att inga vuxna/föräldrar reagerat.

Tant Brun sa...

Det är så hemskt att man har svårt att ta in. jag håller med om att skolan kanske borde ha sett något litet tecken på att allt inte var som det skulle. men det är svårt att prata i. man hoppas att alla ögon ska vara mer öppna i fortsättningen.
Kram

Katinka sa...

Ja, det är verkligen en fruktansvärd tragedi och man tycker ju att någon borde uppmärksammat detta innan. Tyvärr verkar det inte så vara. Hemskt!

Pinglan sa...

Ja, fy vilken tragik.

Hoppas du har haft en bra vecka iallafall.

Kram på dig!

Åsa! sa...

Det är fruktansvärt! Jag vet inte hur det var med just dessa ungdomar, men under alla mina år som ledare inom idrotten har jag frågat mig MASSOR utav gånger: Vart är föräldrarna? Varför intresserar dom sig inte för sina barn? Varför anser så många föräldrar att andra dvs förskola, skola, fritis, idrottsledare osv ska fostra och ta ansvar för deras barns handlingar och beteenden?
Det är många, många barn som är mycket, mycket ensamma i sina familjer, och då går dom ut och söker sig andra förebilder...

diana sa...

Ingenting förmodligen. Vissa saker kan man inte förutse. Tyvärr.

Pia sa...

Ja, det är fruktansvärt och precis som du skriver så är även förövarnas familjer drabbade, inte bara den döda flickans familj. Det är så viktigt att tänka på det. Jag tror att många, med facit i hand, ser tecken på att något var fel..

Ja, prova det där théet. Det funkar definitivt mot min slemhosta och jag tycker att godissuget varit mycket mindre(det påstås ju reglera detta).. Kanske är det inbillning, men skitsamma i så fall. Jag mår ju bättre!!
Kram!

Charlotte sa...

Ibland går det bara inte att se tecknen, än hur man senare rannsakar sej själv, en del är så slipade att de uppträder helt "normalt" både hemma och i skolan för att tex med kompisar på kvällarna bli en helt annan person...
Föräldrar idag har det mer kämpigt tror jag än vad "vi" medelålders kanske hade det...eller?!

Hur som helst är det fruktansvärt, både för offrets föräldrar/syskon OCH förövarnas...som sen ska leva med att deras barn/syskon tagit ihjäl ett annat!

Det som är det värsta av allt anser jag, är att våldet krupit ner i åldrarna så drastiskt mycket!

Kramar!

trollpackan sa...

Ja, det är så mycket hemskt som händer nu för tiden! Eller är det så att media skriver mer om det nu än förr? All info går liksom fortare nu med internet...eller är människor ondare nu än förr?
Hmm...