söndag, december 13, 2009

Ryska festen

På nyårsafton ska jag på en fest, som har Ryssland som tema. Vi brukar alltid ha ett tema på nyår och det gäller att hitta lämplig klädsel, som på något sätt anknyter till temat. Värdarna försöker bjuda på mat och dryck som passar till.

Vi har till exempel haft tönt-tema, vilket inte var särskilt svårt att klä ut sig till.
Sen har vi haft hatt-tema. Då införskaffade jag en hatt på Tradera.
Nu är temat alltså Ryssland.
Jag har ju åkt tåg genom hela Ryssland, på transsibiriska järnvägen och mitt bestående minne av Ryssland, är att det är grått och slitet.
Men att gå på fest och vara grå och sliten, känns inte lockande. Så ser man ju ut till vardags.
Jag tar tacksamt emot tips på hur man klär ut sig till en festglad ryska.

Nyårsafton brukar vara en ganska dramatisk kväll i mina kretsar. Förra året fick jag näthinneavlossning i ett öga på just nyårsafton. Ett annat år började det att brinna i huset som vi var i.

Ett roligt minne däremot, är när min kompis försökte ringa efter taxi, med fjärrkontrollen till TV:n! Vi hörde hur hon muttrade "de svarar inte ens", vilket inte var särskilt konstigt. Taxi brukar inte svara i fjärrkontroller.

Men som sagt var, har ni något tips på rysk förklädnad, så tar jag gärna emot det.

22 kommentarer:

Helga - precious sa...

Hahaha... det verkar gå vilt till på era nyårsfester!

Kan du inte klä dig som en rysk gumma med svart- och rödrosig sjalett. Nähä... inte det... eller militär i gråbeige uniform...

Handla mat kan ni ju göra på nya ryska affären i Uppsala på Kungsgatan som det stod om i UNT city i helgen...

Gunveig sa...

Hej Imse

Vi bodde många år granne med en familj där frun var ryska. Min uppfattning om henne var att hon alltid var mycket välklädd och mejkad. Man såg henne aldrig i urtvättade joggingbyxor med håret på ända så som vi finländare går klädda här på landet. Utan det var högklackat, håret snyggt lagt och det perfekta ansiktet påmålat. Här träffar man också på en hel del ryssar i affärerna och jag har fått samma intryck av dem.

Ha en skön Luciadag !

Pia sa...

Nope, här finns det inga bra idéer.. Men annars tyckte jag att idén om temanyårsfester var.. ja, festlig!! ;o)
Hysteriskt kul med fjärrkontrolls- historien!! :o)

ingersord sa...

Du ska ju klart klä dig som en babuscka ( stavas det så???) Med lång rymlig kjol, förkläde, kofta och en sjal. Och en korg på armen....med en vodkaflaska och ett grovt bröd i...

Bara jag sa...

Hahaha så jag skrattar och Anders hänger på det roligaste jag har läst på länge, hon vännen som muttrar i tv-kontrollen.
Har inte ryska kvinnor ofta folklorekläder du vet med broderade blusar i starka färger och så lång kjol till? Ganska dålig smak har de ofta, så du kan nog ta i när det gäller sminkning och starkt läppstift gärna blonderat hår/peruk för det tänker jag ofta att så många färgar sitt hår blont.
Det var bara en tanke antar att man i Ryssland kan se ut på en massa annat vis.
Kram Maggan livsglimtar

Ystrasystra sa...

Lätt som en plätt! Blondera håret halmgult och lägg ett tjockt lager med grönturkos ögonskugga på halva ögonlocket. Sista biten upp till brynet kan vara ljusrosa! Knallröda läppar givetvis! Klädsel: något leopardmönstrat!
*fördomsfull, javisst...*

Tant Brun sa...

Jag vill vara med...går det tro??;)) det är såååå kul med olika teman, du fixar till nått bra ska du se.. du har ju lite tid på dig::
Kram

Anonym sa...

fy fan vilka primitiva fördomar ni har, hoppas inte hela det svenska folket är så efterblivet

synd om er

UnderCover sa...

Struntar i "Anonyms" kommentar och instämmer i Ystrasystras tips :o)
Hur som så håller jag tummarna för en trevlig kväll.

fashionhaggan sa...

klä dig som en sån där rysk docka, eller som en kosack med pälsmössa på huvudet!

Anonym sa...

брат Anonym, не парься, это всего лишь захолустные шведы - деревенские олухи с ноутбуком, отсталые и некультурные троглодиты.

типичный карнавальный костюм свеннерассе - жёлтые труселя с тремя коронами на заднице и рога с рыжей косой.

Du skitefterblivna rasistiska Nord

Åsa! sa...

Oj då, nyårsfester som verkligen är värda namnet förstår jag!
Ryssar har ju alltid sådana där stora pälsmössor, iallafall herrarna.

Veiken sa...

En Rysk kejsarinna kanske. En glittrig lång klänning och glaspärlor i håret. Ha det gott. Kram

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

=) Att göra sig glamorös på en rysk fest kan inte vara svårt. För mig känns det inte speciellt grått och trist. En ryska - nu ska jag inte ha fördomar men man kan ju förstärka de som finns när det är nyår. Mycket glitter på gränsen till oanständigt, mycket smink, superhöga klackar gärna tillsammans med svarta nätstrumpor.

Det blir dyrt för de som ska hålla festen om de ska hålla er med drycken. Det är inte ett eller två glas som gäller på en rysk fest och inget änglapink precis. Drycken är nästan viktigare än maten och sent (eller tidigt på morgonen) kvällströtta människor gör sig inte besvär. Men kul har ni säkert, någon gång får vi lätta på vår svenska försiktighet. =)

Historien med fjärrkontrollen var ju bara för bra, var tvungen att läsa den till sambon så att han också fick sig ett gott skratt.

kloktok sa...

Hmm, kommer bara att tänka på sådana där ryska gummor, du vet sådana där av trä som går att plocka isär så är det en ännu mindre gumma i, å ännu en. Så håller man på ett tag... Fast inte går det klä ut sig till en sådan!:-D
Fridens & kram

Monica sa...

roligt med fest och teman, skit i anonym ingen humor!
tydligen !!
---------4


Rysk hora kanske ? kan va nått ? näääää skoja bara , jag ser också framför mig antigen "fin dam med föööör mycket smink!
eller i en röd folkdräkt stor och go ;)

Anonym sa...

skaffa er ett liv era dumma främlingsfientliga rumpnissar

Osloskånskan sa...

kan bara komma på pälsmössa med såna där öronflärps!

Polargrevinnan sa...

Nu har du fått så många tips så jag tror det räcker.
När jag var i Tunisien var två tredjedelar av gästerna från Ryssland, Ukraina och intilliggande länder. Damerna var i regel elegant klädda med många smycken och glitter t.o.m. till frukost och som någon nämnde blonderat hår.
Många rökte långa smala cigaretter, nästan lite tjugotal.
Spännande hur du kommer att se ut.
Kul grej med tema, men kan bli lite jobbigt om fantasin tryter.
Ha en bra vecka.
Kram Viola

imse sa...

Hej Anonym! Kan du inte tala om vem du är? Eller törs du inte stå för dina åsikter?

Pinglan sa...

Vad kul med ryskt tema.
Önskar dig en fin start på nya veckan.

Anonym sa...

hejsan Imse,
heter egentligen Igor Lesjakov, går i femman och lär mig svenska från och med september, spelar fotboll, lyssnar bla på Ranarim och ngt vikingarock.
jag tror jag tar på mig gula trosor med tre kronor på rumpan, på huvudet sätter jag en blond peruk med stora horn. Sen ska jag spränga runt kring midsommarsstången och ropa typ Bevara Sverige Svenskt! Ut med jävla invandrare! Döda ryssjävlarna! och känna mig som en riktig svenne.